Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Морквяний торт: 5 неймовірно смачних десертів з моркви

3 лютого, щороку відзначають гастрономічне свято – День морквяного торта. Насправді, морквяний торт – це чудове творіння, яке походить від середньовічного фаворита під назвою морквяний пудинг.

Розповідає Інформатор.

У ті далекі часи, коли не було достатньо цукру, люди використовували солодкі овочі, щоб зробити свої десерти солодкими. Під час Другої світової війни, наприклад, Міністерство продовольства Великобританії заохочувало людей пробувати різні рецепти, в яких морква використовувалася як підсолоджувач. Пропонували морквяні коржики, морквяні пудинги та пироги з морквяною начинкою!

До речі, не слід забувати, що солодкі кондитерські вироби з моркви корисні для здоров’я, оскільки сама морква є дуже корисним овочом для організму людини. Корисні та лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом.

Ми вирішили поділитися декількома десертами з моркви:

Класичний морквяний торт зі сметанним кремом

Тісто:

  • Морква – 500 г.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Коричневий цукор – 200 г.
  • Борошно – 320 г.
  • Розпушувач – 1 чайн.л.
  • Сода харчова – 1 чайн.л.
  • Кориця – 1 стол.л.
  • Соняшникова олія – 150 г.
  • Яйця – 3 шт.
  • Волоські горіхи – 150 г.

Сметанний крем:

  • Сметана жирна (не менш 20%) – 500 г.
  • Цукор – 100 г.
  • Мед – 50 г.

Рецепт приготування:

Апельсин вимити і потерти цедру на тертці, а також вичавити трохи апельсинового соку. Моркву почистити і натерти на дрібній тертці. Горіхи підсмажити на сухій сковороді або в духовці, перебити блендером. Яйця збивати з коричневим цукром 3-4 хвилини до пишності. Влити соняшникову олію і ще раз збити.

У велику миску просіяти борошно, додати розпушувач, соду і корицю. Вмішати в борошно яєчну масу і ретельно перемішати тісто. Додати в тісто цедру, моркву і горіхи, влити 2 ложки апельсинового соку. Готове тісто має бути дуже густим.

Форму для випічки змастити вершковим маслом і посипати борошном. Розігріти духовку ло 180°. Тісто зважити і розділити масу на 3 однакові частини. Випікати коржі по черзі по 20 хвилин.

Для крему збивати жирну сметану з цукром і медом 10-15 хвилин. Прибрати крем в холодильник на 1 годину. Готові остиглі коржі змастити сметанним кремом. Також варто змастити кремом верхівку і боки торта, щоб тісто не обвітрилося. Поставити торт на просочення в холодильник на 2-3 години.

Морквяний торт без випічки на сковороді

Тісто:

  • Морква – 350 г.
  • Борошно – 120 г.
  • Яйця – 3 шт.
  • Розпушувач – 0.5 ч. л.
  • Мед – 3 ст. л.
  • Банан – 1 шт.

Крем:

  • Рікотта або сир – 100 г.
  • Йогурт без наповнювачів – 100 г.
  • Мед – 3 ст. л.

Рецепт приготування:

Моркву натерти на дрібній тертці, а банани розім’яти виделкою. Змішати ложкою борошно, яйця, розпушувач і рідкий мед. Додати бананове пюре і терту моркву, замісити однорідне тісто. Розділити тісто на 4 однакові частини і по черзі посмажити на сухій сковороді по 3-4 хвилини з кожного боку. Дати коржам охолонути.

Перемішати інгредієнти для крему до однорідної маси. Змастити кремом коржі і верхівку торт, і залишити торт в холодильнику для просочення на 2 години.

Морквяний торт з сирно-сметанним кремом

Тісто:

  • морква сира – 400 г;
  • борошно – 350 г;
  • цукор – 300 г;
  • соняшникова олія – 250 мл;
  • яйця – 4 шт;
  • волоські горіхи – 150 г;
  • лимон – 1 шт.;
  • цукор ванільний – 1 ч. л.;
  • розпушувач для тіста – 2 ч. л.;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • мускатний горіх, мелений імбир, мелена гвоздика за смаком.

Крем:

  • сир – 500 г;
  • сметана – 100 г;
  • цукор – 100 г;
  • вершкове масло – 100 г;
  • лимонний сік – 20 мл.

Рецепт приготування:

Змішати яйця зі звичайним і ванільним цукром і з соняшниковою олією. Додати борошно, соду, спеції і розпушувач. Моркву і цедру лимона натерти на дрібній тертці і додати в тісто. Також додати подрібнені волоські горіхи.

Форму для випічки застелити пергаментом і вилити тісто. Випікати 30 хвилин при 180°. Можна випекти три маленьких коржа по черзі, або один великий, який потрібно нарізати на три частини. Розрівняти коржі і зрізати опуклі частини.

Для приготування крему вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно трохи розм’якло. Змішати сметану, сир, вершкове масло, цукор і лимонний сік до однорідності – краще зробити це міксером. Залишити крем на 30 хвилин в холодильнику, щоб він не розтікався.

Коржі щедро змастити кремом і скласти торт. Також змастити верхівку і боки торта. Залишити торт в холодильнику мінімум на 3 години, а краще на ніч. Після цього морквяний торт готовий.

Морквяний пиріг з апельсином

Тісто:

  • 175г коричневого (або звичайного) цукру
  • 175 мл соняшникової олії
  • 3 великих яйця, слабо збиті
  • 140г тертої моркви (близько 3 середніх)
  • 100г ізюму
  • терта цедра 1 великого апельсина
  • 175г борошна
  • 1 чайна ложка соди
  • 1 чайна ложка молотої кориці
  • ½ чайної ложки тертого мускатного горіха (свіжонатертий дасть вам кращий аромат)

Крем:

  • 175г цукрової пудри
  • 1,5-2 столові ложки апельсинового соку
  • 200 мл вершків 15%

Рецепт приготування:

Розігрійте духовку до 160/180 °C. Покладіть пергаментний папір на форму для запікання. У велику миску повну додати цукор, масло та яйця. Змішати дерев’яною ложкою. Додати терту моркву, ізюм та цедру апельсина.

В іншій мисці змішати борошно, соду та спеції. Просійте цю суміш у миску з маслом, яйцями та морквою. Помішайте все ретельно, суміш повинна бути досить м’якою та майже рідкою. Розлийте суміш у підготовлену форму та печіть протягом 40-45 хвилин, доки пиріг не стане твердим та еластичним на дотик в центрі. Дайте пирогу охолонути та вийміть його з форми.

Відбити всі інгредієнти для глазурі в маленькій мисці, доки вони не стануть однорідними. Поставити пиріг на тарілку та прикрасити його глазур’ю будь-яким малюнком на ваш смак.

Морквяний пиріг з волоськими горіхами

Тісто:

  • 250 г моркви
  • 190 г борошна
  • 100 г цукру
  • 60 г волоських горіхів
  • 2 яйця
  • 65 мл олії
  • 1 ч.л. розпушувача
  • Цедра 1/2 лимона
  • Цедра 1/2 апельсина
  • 1/4 ч.л. імбиру
  • 1/2 ч.л. кориці
  • Щіпка мускатного горіха

Крем:

  • 150 г вершкового сиру
  • 60 г цукрової пудри

Рецепт приготування:

Моркву очистити, подрібнити в блендері. Горіхи підсмажити на сухій сковороді, залишити остигати, потім порубати ножем. Борошно змішати з розпушувачем, цедрою, імбиром, корицею і мускатним горіхом.

Яйця збити з цукром, додати олію. Змішати з борошном, додати горіхи і моркву. Викласти тісто в змащену маслом форму, випікати при 175 ºС близько години, дати охолонути.

Вершковий сир змішати з цукровою пудрою, намазати пиріг кремом.

Читайте також: Що приготувати з картоплі? Топ-5 рецепта які вас здивують

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору