Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як військовим на Прикарпатті отримати додаткову реабілітацію у добровольчому шпиталі

Як військовим на Прикарпатті отримати додаткову реабілітацію у добровольчому шпиталі

На початку повномасштабного вторгнення на Франківщині створили перший в Україні добровольчий хірургічний шпиталь “Брасс”. Як зараз він функціонує та як військові можуть скористатися послугами шпиталю, розповів сьогодні 5 лютого, на брифінгу директор шпиталю Станіслав Онищук.

Повідомляє Інформатор 

Перший добровольчий хірургічний шпиталь “Брасс” знаходиться в селі с. Лисець. З початку цього року заклад почали фінансувати з міського бюджету.

Як військовим на Прикарпатті отримати додаткову реабілітацію у добровольчому шпиталі

За словами Станіслава Онищука головна мета шпиталю – це повернути захисника, захисницю після поранення, або травми в сім’ю та суспільство. Надати можливість жити повноцінним життям після лікування.

“Є багато державних, комунальних закладів, які займаються лікуванням, реабілітацією, але є те, що ми помітили за ці два роки. Це те, що військові, які  вже не є в полі зору системи медицини, особливо від НСЗУ та ще не в полі зору соціальних служб. Я говорю в першу чергу про тих, хто списаний з війська. Але їхній фізичний і психологічний стан не дозволяє назвати їх здоровими, тому вони потребують підтримки” – розповів директор шпиталю Станіслав Онищук.

Як каже Онищук Національна служба здоров’я не покриває все лікування військовослужбовців. Є два курси стаціонарної реабілітації тривалістю 21 день та два курси по два тижні амбулаторної реабілітації. Тому більшість бійців, які лікувались у шпиталі були саме з тієї категорії, які вже не можуть використати фінансування від НСЗ єдиний шанс для них це лікування в недержавних реабілітаційних центрах, а ця реабілітація їм більш ніж потрібна.

“Буває так, що після складних травм військові потребують більше часу і більше реабілітації ніж та що покривається НСЗУ лікарня виписує їх, тому що в них є черга наступних пацієнтів, а ті в кого вже використаний ресурс, вони опиняються вдома. Потім телефонують до нас і кажуть, що його вже не беруть в лікарню, а йому ще потрібна реабілітація” – додає посадовець.

Крім цього госпіталь ще призначений для сімей військовослужбовців, які мають можливість приїхати в шпиталь й отримати лікування. Так психолог шпиталю зможе працювати з пораненим бійцем і з членом сім’ї для того, щоб після виписки людина попала в сім’ю, де зможе потім будувати плани на майбутнє і жити повноцінним життям.

“Ця реабілітація їм більше, ніж просто потрібна. Це робота над мотивацією, аби повернутися або на фронт, або до цивільного життя. Робота полягає саме в мотивації, і йдеться не тільки про хірургічні втручання чи фізичну реабілітацію. Тому десь 75% нашої роботи, це не лікування чи операції – це власне повернення мотивації” – наголошує Станіслав Онищук.

Від початку війни в добровольчому госпіталі пройшли курси фізичної та психологічної реабілітації вже понад 400 бійців, а на початку 2024 році з’явилася можливість лікувати близько 20 бійців на місяць та додатково працювати амбулаторно.

За реабілітацію до шпиталю можуть звертатися військові з інших міст, які переїхали до Івано-Франківська. Щоб отримати можливість пройти реабілітацію потрібно заповнити форму, розгляд заяви займає 1-3 дні після чого з військовим зв’язується координатор, щоб той надав всю медичну документацію про травму яка потребує реабілітації.

Як військовим на Прикарпатті отримати додаткову реабілітацію у добровольчому шпиталі

Після отримання необхідних документів координатор обговорює всі деталі з відповідними спеціалістами (фахівець з психологічної реабілітації, психолог та травматолог) призначається лікування та відбувається сам процес реабілітації. Тривалістю від 1 тижня до місяця все залежить від травм.

Читайте також: Співфінансування з мешканцями. У Франківську зробили ремонти у 26 старих будинках

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору