Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Повістка наперед: що робити якщо студента 4 курсу кличуть до ТЦК влітку – пояснення юристки

Повістка наперед: студента 4 курсу кличуть до ТЦК влітку - пояснення юристки

Нещодавно до нас звернулася читачка та повідомила, що її 20-річному сину, який ще навчається на бакалавраті вручили повістку наперед. Тобто на 1 липня 2024 року.

Інформатор звернувся за коментарем до юристки, щоб з’ясувати чи законно це.

Як поділилася з нами читачка її син навчається на четвертому курсі звернувся до ТЦК, щоб стати на облік у зв’язку зі зміною місця проживання, а йому вручили повістку з датою 01.07.2024.

Як пояснила нам адвокат Христина Руда у зв’язку із посиленням мобілізації такі дії є законними. Тобто студентам, які навчаються на останньому курсі бакалаврату  мають право вручати повістку на час канікул, але це не означає що його точно заберуть на фронт.

Ще пані Христина додала, що за неявку у зазначений термін на повістці може бути відповідальність, однак якщо військовозобов’язаний планує надалі здобувати вищу освіту, тобто буде вступати на магістратуру під час явки до ТЦК він має про це повідомити.

Якщо військовозобов’язаний не зможе з’явитися у зазначений термін до ТЦК через поважну причину (наприклад здачу іспитів на вступ то він має повідомити про це ТЦК та надати підтверджувальні документи).

Після вступу військовозобов’язаний має занести довідку про зарахування на навчання на магістратурі до ТЦК після чого буде прийматися рішення про ймовірну відстрочку на момент навчання.

Як додає юристка законодавством не заборонено вручення повістки за певний строк (тобто її можуть вручати як на наступний день, так і за декілька місяців). В період після закінчення бакалаврату і до вступу до магістратури, громадяни можуть бути призвані на службу, оскільки відстрочка на період навчання в цей момент не діятиме.

Натомість, здобуття вищої освіти не є підставою для звільнення зі служби. Також, оскільки студенту 20 років, з опису ситуації точно не відомо, чи має він статус військовозобов’язаного. Адже він може перебувати в статусі призовника до досягнення 27 років і не підлягати призову.

Щоб перевірити, який статус у особи, треба знайти військово-обліковий документ: якщо на руках приписне, то особа призовник, якщо тимчасове посвідчення військовозобов’язаного чи військовий квиток – військовозобов’язаний.

Читайте також: Румунські прикордонники знайшли тіло людини у горах. Попередньо, загиблим є українець

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Христина П’ятнюк 

Нагору