Інформатор Івано-Франківськ

РОЗСЛІДУВАННЯ

Демонтовувати чи ні: на Прикарпатті скандал через пам’ятник радянському солдату

На Прикарпатті, в селі Волосів вирішується доля радянського пам’ятника. Громада розділилася на дві частини: одна – за демонтаж, інша – за реконструкцію.

Інформатор розбирається в перебігу конфлікту.

Нагадаємо: Процес дерусифікації в Україні розпочався одразу після розпаду срср, а після вторгнення рф на схід і південь нашої країни це питання постало ще гостріше. Тоді, у 2015 році прийняли «Закон про декомунізацію», завдяки якому демонтовано низку пам’ятників, перейменовано вулиці й населені пункти. Декомунізація триває і надалі.

Так, після звернення громадян до Івано-Франківської обласної адміністрації, щодо декомунізації та демонтажу радянського пам’ятника у селі Волосів Переріслянської ОТГ, громада вирішила не демонтувати пам’ятник радянським солдатам. Як йдеться у клопотанні старости села Людмили Станчук, депутати сільради вирішили змінити попереднє рішення про демонтаж пам’ятника та в подальшому його реконструювати.

Рішення Переріслянської громади про реконструкцію радянського пам’ятника у селі Волосів та звернення про демонтаж

Додатково староста Людмила Станчук повідомила, що з пам’ятника у селі Волосів вже прибрали всю рядянську символіку і написала, що в села є готовий проект реконструкції монументу.

“В нас є готовий проєкт його реконструкції з метою декомунізації та приведення у відповідність до реалії часу, який розроблявся разом інститутом і пройшов презентацію. Проєкт представляє інформаційні стенди у сучасній стилістиці, на якому будуть залишені всі імена, які є зараз на пам’ятнику, а на центральному стенді будуть розміщені фотографії наших сьогоднішніх загиблих Героїв та про них інформаційна історія (QR-коди)”, – наголосила Людмила Станчук

Ескіз проєкту реставрації радянського пам’ятнику

Але таке рішення викликало і негатив, так Ярослав Коретчук у Facebook розповів, що коли вони відвідували Перерісль то голова громади Володимир Молдавчук заявляв, що у бюджеті коштів на демонтаж немає. Але як виявилося, за його словами, на реконструкцію є.

Коментар Ярослава Коретчука в facebook

“Відповідно до клопотання старости села Волосів Переріслянської ОТГ п. Людмили Станчук, депутати Переріслянської громади скасували своє рішення про демонтаж пам’ятника радянським воїнам та загиблим від рук українських буржуазних націоналістів, а вирішили пам’ятник реконструювати. Це просто якийсь сюрреалізм. Як я розумію пані староста чекає “визволителів” і продовжує жити в СРСР. Мені прикро за рідне Прикарпаття. Чого тоді очікувати від східних та південних регіонів України. Коли у нас неможуть знести бована”, – зазначив директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери Ярослав Коретчук.

В коментарях до допису старости села Волосів, жителі громади підтримують ідею реконструкції пам’ятника та пишуть, що за демонтаж пам’ятника проголосували люди, які не є жителями села.

Коментарі громади у facebook

“Завалити може і дурний, але щоб потім не лежав, як у Перерослі. Тим більше зараз стоять там банери наших захисників і ці дві війни неабияк переплітаються. Мій прадід теж воював у II світовій і його ім’я є викарбувано на пам’ятнику, бо з війни не повернувся. Моя думка, як і більшості, реконструкція, але після війни”, – прокоментувала жителька громади.

В Університеті Короля Данила підтвердили розробку проєкту, які передали керівництву громади.

Інформатор стежить за ситуацією.

Читайте також: На Прикарпатті реконструюють пам’ятник односельцям, які загинули в Другій світовій війні

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору