Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Інтерв’ю з франківчанкою про полон чоловіка та донорство крові

Лілія Гуртовська зараз сама виховує сина, адже доля її коханого – невідома. Дівчина продовжує боротися за чоловіка та допомагає рятувати військових і цивільних як кураторка ГО «Одна кров» в нашому місті.

Пише Інформатор.

Лілю, розкажіть свою особисту історію:

Мій чоловік військовослужбовець і він знав, що буде повномаштабне вторгнення. Ще до 24 лютого 2022 року підписав контракт з Азовом, тому з перших днів був у Маріуполі. Вперше я втратила з ним зв’язок 1 березня, тоді протягом 22 днів я не знала нічого про нього. За цей час він отримав поранення і його евакуювали на Азовсталь. Звідти вже 22 березня він вийшов на зв’язок. Ми думали, що більше ніколи не побачимось, але чоловік зміг вижити. В той момент плакала я, плакав і він.

Незважаючи на поранення, він хотів повернутись на позиції до своїх хлопців. Чоловік казав: «Я не можу сидіти тут (ред. Азовсталь) поки вони там бороняться. Хочу загинути в бою, а не щоб мене присипало бетонними плитами.

Що ви відчували, коли чули ці слова?

Ми прощались неодноразово. Ми прощались і 24 лютого, і перед повномаштабним вторгненням. На початку лютого він мені написав:

«Кицю, ти маєш розуміти, що ситуація серйозна. З дня на день може все початися. Я хочу, щоб ти виховувала сина справжнім націоналістом, щоб він знав справжню історію України і завжди памятав про тата», – він часто зі мною прощався і це було нестерпно.

Коли ви втратили з ним звязок?

Перед виходом з Азовсталі. Тоді я чула його востаннє. Потім він був в Оленівському СІЗО, коли росія здійснила теракт в ніч з 28 на 29 липня 2022 року. Ми шукали інформацію в російських телеграм-каналах і новинах, а коли почали публікувати фотографії з місця вибуху, то ми вдивлялися в ці татуювання на тілах. Боїшся побачити свою близьку людину, хоча вони всі свої – наші азовці.

Під час обміну у вересні наші хлопці сказали, що бачили його (ред. чоловіка Лілії). Але більше про нього нічого не відомо. Зараз ми виходимо на акції, щоб суспільство не забувало за наших воїнів у полоні.

Азов – це еліта нашого війська. Ти розумієш, що тебе там не кинуть. Інформацію про мого чоловіка мені передала саме патронатна служба «Янголи Азову», а ось державні структури – вони майже бездіяльні. Ситуація з обмінами дуже плачевна, особливо, з обміном бійців полку Азов. Скоро буде рік, як в обмінах немає жодного бійця полку Азов.

Як Громадська організація «Одна кров» повязана з Азовом?

Історія проєкту почалась ще у 2016 році саме за ініціативи Азовського руху у прифронтових містах, щоб забезпечити військовослужбовців, які отримували поранення, кров’ю. Через 4 роки почалось створення осередків у різних містах країни, орієнтовно, всього їх було 20.

Від початку повномасштабного вторгнення потреба в крові знову постала гостріше, тому осередок в Івано-Франківську відновив свою діяльність.

Кому може допомогти моя кров?

Військовим, діткам, які хворі на онкологію, а також людям, яким потрібно зробити оперативне втручання.

Лілія робить донацію

Через які міфи люди можуть відмовлятися від донації?

Люди  вважають, що II+ група крові непотрібна, адже її і так багато. Тоді я пояснюю, що ваша кров популярна, а значить її потребує більше людей. Тому ставати донорами потрібно усім.

Є страх, що заберуть крові більше, ніж потрібно. Насправді є стандартна доза – 450 мм і ще 20 мм на аналізи. Ні більше, ні менше. Тому літри з вас точно не викачають!

Зараження хворобами, що передаються через кров. Зразу кажу, що це нереально, бо використовуються тільки стерильні інструменти.

До цієї теми: Донорство крові в Івано-Франківську: відеорепортаж з донації

Як стати донором?

Насправді, все доволі просто. Потрібно дотриматися дієти та утриматись від шкідливих звичок за деякий час перед донацією, а потім прийти і, власне, пожертвувати кров. Цей процес займає до години часу.

Які є протипокази до донації?

Є абсолютні протипокази та тимчасові протипокази. З першими ви можете ознайомитись на нашій сторінці в Інстраграм «Одна кров ІФ».

Тимчасові – це не палити за декілька годин до здачі (а краще за добу), від алкоголю потрібно відмовитись на 72 години, також за два дні до донації не вживати жирну їжу, солодке, каву та чай.

А ось вода дуже рекомендується.

Чи достатньо зараз донорів?

Насправді, зараз зменшився донорський ресурс, через те, що є багато людей з ампутаціями – а це абсолютний протипоказ для донації.

Тому кров потрібно здавати всім, особливо, під час війни.

Тим паче, це корисно для здоров’я, бо кров розріджується після донації, тому зменшується ризик утворення тромбів. Особливо, якщо говорити про людей похилого віку, які теж можуть робити пожертву.

Регулярні донори отримують пільги, з цією інформацією можна ознайомитись тут.

Лілія з доноркою

Що робити, якщо я не можу стати донором, але дуже хочу?

Ми б дуже хотіли, щоб нам допомагав в популяризації донорства приватний бізнес, який міг би давати якісь бонуси донорам, щоб заохотити останніх. Дуже тішить, коли десь допомагають з рекламою безоплатно, бо ми працюємо на волонтерській ініціативі, тому часто самі вкладаємо кошти в цю справу.

Також люди можуть допомагати: поширювати в соцмережах інформацію, залучати своїх друзів, пропагувати донорство і роз’яснювати.

Бо ми допомагаємо отримати кров і тим людям, які не можуть її придбати.

До довідки: консервована донорська кров у КНП “Прикарпатському обласному центрі служби крові” коштує 1954,00 грн (від 22 грудня 2021 р).

Що б ви хотіли сказати франківчанам та франківчанкам наостанок?

Донатьте кров, долучайтесь до такої діяльності. Регулярний донор – це безпечний донор, тому чекаємо вас у своїх рядах.

Також не забувайте про полонених-військовослужбовців, приєднуйтесь до наших акцій. Одна з таких буде 24 лютого о 14:00 на площі Ринок.

Читайте також: В Івано-Франківську відбулась чергова акція на підтримку військовополонених (фото)

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору