Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Реакція світу на повномасштабне вторгнення в Україну тоді і сьогодні

Реакція світу на повномасштабне вторгнення в Україну тоді і сьогодні

24 лютого 2022 року, день, коли росія напала на Україну, світ почув про початок повномасштабної війни. На початку вторгнення майже кожного дня перші шпальти в різних частинах світу говорили лише про Україну. Востаннє такий бум уваги до себе ми переживали під час Революції гідності у 2014 році, загарбання Криму та вторгнення Росії на Донеччину і Луганщину.

Розповідає Інформатор.

Крім занепокоєння в перший день війни майже 50 країн світу підтримали Україну у протистоянні російській агресії.

Одними із перших союзників, які підтримали Україну з перших днів війни була Польща, Англія, Сполучені Штати Америки.

Починаючи з ранку 24 лютого, мільйони Українців тікаючи від війни, покинули країну саме через пропускні пункти з Польщею.

Люди на пункті пропуску “Корчова-Краковець” Фото: Eastnews

Польща пропускала у свою країну українців не лише на підставі закордонних паспортів, а й за будь-якими документами, включаючи внутрішні українські паспорти та свідоцтва про народження дітей. Польський уряд ухвалив спеціальний закон про допомогу громадянам України, згідно з яким українці отримали безпрецедентну масштабну підтримку:

  • легалізація перебування на території Польщі протягом 18 місяців;
  • можливість за спрощеною процедурою отримати номер PESEL;
  • доступ до державної соціальної допомоги (одноразова виплата, виплати при народженні дитини, допомоги на дітей);
  • доступ до ринку праці та можливість влаштуватися на роботу за спрощеною процедурою;
  • можливість для дітей відвідувати дитячі садки та школи;
  • безкоштовний проїзд по країні та великих містах протягом декількох місяців тощо.

Крім того, що майже мільйон Українців знайшли прихисток та соціальну підтримку в сусідній країні, за перший рік війни Польща надала Україні допомоги на майже 11 мільярдів євро та передала велику кількість озброєння.

Польща також підтримала міжнародні санкції проти росії, але не все так добре, у 2023 році Українсько-Польські відносини погіршились, на сьогоднішній день на відносини впливають мітинги та блокада кордону польськими фермерами.

Плакат на тракторі зі зверненням до російського диктатора Володимира Путіна (Фото:Grzegorz Celejewski/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

Велика Британія, одна із перших країн світу яка почала діяти в антиросійській коаліції.

24 лютого 2022 року, у Великій Британії було узгоджено, спільно з союзниками, пакет економічних санкцій, які почали одразу гальмувати російську економіку.

Велика Британія, перша з країн, яка закрила повітряний простір для російських літаків, за нею послідували Бельгія, Норвегія, Італія, Німеччина, країни Балтії, Польща, Чехія, Болгарія, Румунія, Словенія, Чорногорія, до 27 лютого весь повітряний простір для авіафлоту росії був закритий.

Фото: reuters

Також, Британці діють на всіх можливих для них форматах та майданчиках. Це не лише допомога Україні з озброєнням чи підготовкою Українських військових, але й комплексний підхід

Сьогодні в Британії оголошена вседержавна хвилина мовчання і також уряд країни виділив пакет артбоєприпасів для України на $310 млн.

З першого дня повномасштабного вторгнення, у США почалися масові акції на підтримку України та засудження російської агресії.

Джо Байденом один із перших опублікував заяву у зв’язку з початком Росією повномасштабної агресії проти України.

«Президент Путін вибрав навмисну війну, яка принесе катастрофічні людські жертви і страждання. Тільки Росія несе відповідальність за смерть і руйнування, які принесе цей напад. США, їхні союзники і партнери дадуть відповідь єдиним і рішучим чином. Світ закличе Росію до відповіді», – сказав Байден.

Згодом президент США скликав Раду національної безпеки для обговорення поточної ситуації в Україні.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, відповідно до даних Кільського інституту світової економіки, від США отримали 71 млрд євро, з яких 43 млрд – військова допомога.

Крім фінансової та військової підтримки, уряд США запровадив масштабні санкцій проти росії, які розширює і по сьогодні. На сьогоднішній день, підтримка зменшилася, але в уряді передбачено новий пакет допомоги України на суму 60,06 млрд. доларів.

Читайте також: Друга річниця повномасштабного вторгнення: незважаючи ні на що, боротьба триває

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

 

Нагору