Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Російсько-українська війна у кінематографі: які фільми переглянути

Російсько-українська війна у кінематографі: які фільми переглянути

Ситуація, яка відбувається в країні завжди відображається у мистецтві – в кіно, книгах чи віршах. Напад росіян на Україну вже відобразився у піснях, серіалах та фільмах.

Інформатор розкаже, які фільми про російсько-українську війну варто переглянути.

Окупація буває не лише територіальна. Російські серіали та фільми були у понятті норми на українському телебаченні в період двотисячних років.

Проте, ситуація змінилась з окупації росією Криму та частин Донецької і Луганської областей. Ситуація у культурній сфері змінилась кардинально після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну два роки тому.

Крім заборони на російськомовний культурний продукт в Україні на законодавчому рівні це стало моветоном, себто поганою характеристикою людини яка розмовляє російською чи дивиться серіали виробництва окупантів, або ж слухає їх музику.

Український кінематограф значно збагатився хорошими роботами.

Фільм “20 днів у Маріуполі

У фільмі режисер Мстислав Чернов показує події, які сталися у Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Тоді місто перебувало в облозі. Чернов був у команді українських журналістів міжнародного видання Associated Press, з якими він приїхав у Маріуполь напередодні повномасштабного вторгнення й залишився в оточеному місті.

Мстислав Чернов разом з колегами намагаються продовжувати свою роботу і документують звірства російського вторгнення: смерті дітей, масові поховання, роботу лікарів, наслідки бомбардування пологового будинку №3 та інші жахи.

Через 20 днів журналістам вдалося виїхати з Маріуполя. Їм пощастило — був хаос, виїжджали сотні тисяч людей, один із маріупольських поліціянтів, ризикуючи своїм життям і безпекою своєї сім’ї, провіз журналістів через 15 російських блокпостів, з камерами, матеріалами, жорсткими дисками. З відзнятих матеріалів невдовзі змонтували фільм.

Це чітко вималюваний, болісний образ мирних людей, які опинилися в облозі. Музику для цього фільму створили спеціально. Режисер зізнається: це був нелегкий процес, який тривав майже рік. Тому що Маріуполь — це особливе місто, і звучить воно особливо. Крім того, фільм показує, як це — вести репортажі з зони конфлікту, а також роль та вплив такої журналістики по всьому світу.

Фільм “Життя на межі

“Життя на межі” — проєкт продюсерів та ветеранів Павла Пелешка та Юрка Іванишина, чий попередній фільм “Зима у вогні” було номіновано на “Оскар” як “Найкращий документальний повнометражний фільм”.

Фільм охоплює події від Революції Гідності до повномасштабної війни: автори пішли добровольцями на фронт, побували в гарячих точках Донбасу. Крім зброї до рук взяли й камери — задля правдивої фіксації жахливої реальності.

З уламків спогадів та власного кіноархіву ветерани Павло та Юрко ніби пазли збирають у “Життя на межі” причини та наслідки, з яких складається російсько-українська війна — від кінця 2013 року до сьогодні.

В український прокат “Життя на межі”  вийшов 16 березня 2023 року. Автори фільму планують покази в Тайвані, Канаді, Китаї, Туреччині, Японії, Австралії, країнах Європи. В одному з інтервʼю Петро Пелешок зізнається —  стрічці пропонували фестивальну історію, щоб фільм став публічним аж у 2024 році: “Мені це нецікаво. Я хочу зараз зробити максимум, бо я здивований тим, що досі треба доводити, що росія напала, що росія — це ворог”.

Фільм “Йди за мною

Онлайн-прем’єра фільму “Йди за мною” режисера Любомира Левицького про унікальну військову рятувальну операцію дронами, яку провели українські військові під час жорстоких боїв на Харківщині влітку 2022 відбулася у січні 2023. “Йди за мною” засновано на реальних кадрах з коптера, в ньому також знялися реальні учасники подій — врятовані люди погодилися взяти участь у створенні документальної стрічки та пережити той жах знову, аби весь світ дізнався про неймовірний подвиг ЗСУ.

У стрічці йдеться про те, як військові 93-ї бригади “Холодний Яр” за допомогою квадрокоптерів урятували сімейну пару цивільних, які випадково заїхали на своєму авто до ворожих позицій і потрапили під шквальний обстріл росіян. Військовослужбовці 93-ї бригади “Холодний Яр” побачили машину з дрона. Не маючи можливості безпечно підійти до подружжя, бійці провели безпрецедентну для світу рятувальну операцію за допомогою безпілотників. Ще один головний герой фільму — офіцер 93-ї бригади з позивним Сід. Саме він був тим оператором дрона, який вигадав, як вивести цивільних до українських позицій.

Фільм “Йди за мною” короткий — всього тридцять хвилин, але такої напруги, що закарбовується в пам’яті надовго. Режисерові вдалося поєднати документалістику з художніми візуальними рішеннями. При цьому автор стрічки вважає, що її назва та зміст набагато глибші, ніж здається. “Ми наче запрошуємо світ йти за нашою сміливістю”, — говорить Любомир Левицький.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору