Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прикарпатці, нагадуємо самовільне спалювання листя та сухої трави – поза законом

Інформатор закликає Прикарпатців бути свідомими та бережними до природи!

З приходом теплої погоди активізувалися палії, які все частіше підпалюють суху траву та сміття на своїх та чужих присадибних ділянках. Надвірна не виняток 

Повідомляє Інформатор.

У Надвірній з приходом тепла почастішали випадки спалювання сухостою та сміття. Такі рішення, приносять різноманітну шкоду, як для здоров’я людини, так і для природи. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Наприклад, у тліючих без доступу кисню листі та траві виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини онкологічні захворювання. З димом у повітря також вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин.

Таким чином, ті, хто заявляє, що спалювання трави необхідне, помиляються самі і вводять в оману інших. Крім того, небезпека полягає і у провокуванні лісових пожеж і руйнуванні екосистеми.

Хочемо зазначити, що у 10 см верхнього шару ґрунту міститься близько 90% розмаїття флори і фауни лучних екосистем, часто невидимого різноманіття, але дуже важливої ланки екосистеми, що під час горінню та значних температур знищуються безповоротно.

Сильна трав’яна пожежа має такий вплив:

  • Знищується насіння;
  • Бідніє видовий склад лучної рослинності і тваринного світу;
  • Гине багато комах, їхні личинки, лялечки;
  • Гине вся корисна мікрофлора ґрунту;
  • Знижується родючості ґрунту;
  • Відбувається забруднення повітря важкими металами.

Звертаємо вашу увагу, що крім шкоди природі та життєдіяльності людини, за спалювання трави та листя передбачена адмінвідповідальність, штраф 3060-6120 грн. За порушення пожежної безпеки в лісі — адмінвідповідальність і штраф 1530-4590 грн

Нагадуємо, що безпечна альтернатива підпалу сухостою — компостування або вивіз на спеціальне звалище комунальними службами.

Якщо ви стали свідками навмисного підпалу — одразу телефонуйте рятувальникам або до поліції.

Читайте також: “Світ у світлинах”: відкриття фотовиставки у Надвірній . Фоторепортаж

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору