Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

День народження Володимира Івасюка: йому могло бути 75

Володимир Івасюк

Саме 4 березня 1949 року народився композитор та поет Володимир Івасюк. Можемо сміливо назвати його феноменом української естради, адже Івасюка досі слухають як старше покоління, так і молодь. Нове дихання отримала “Пісня поміж нас” саме під час повномасштабного вторгнення в соцмережах. Далі детальніше. 

Повідомляє Інформатор.

Володимир Івасюк був молодим та сучасним виконавцем, як на 70-ті роки. Був медиком, скрипалем, живописцем, грав на фортепіано, віолончелі, гітарі. Окрім цього був неабияким фотографом, та цікавився кінематографом.

За своє коротке життя він написав 107 пісень, серед яких:

“Пісня поміж нас” – радимо послухати саме зараз, адже там йдеться і про весну.

Бо до тебе навесні я повернусь, мила”,– рядок з пісні Івасюка.

А ось і легендарна “Червона рута”.

Ти у мене єдина, тільки ти повір“, – рядки, які також використовували як зізнання у коханні.

І, авжеж, “Я піду в далекі гори”.  Саме з цією піснею тисячі туристів щоліта вирушають у Карпати, а потім створюють Тік Токи з краєвидами та піснею Івасюка.

Мила моя, люба моя, світе ясен цвітЯ несу в очах для тебе весь блакитний світЯ несу любов-зажуру, мрію молодуІ сади цвітуть для мене, як до тебе йду” – куплет з пісні.

Проте образ Володимира Івасюка дещо спотворений і часом, і радянською владою. Детальніше можете дізнатися у розслідуванні Віталія Гордієнка:

Фільм на 77 хвилин, можна навіть сказати, що це документалістика творчості та життя Івасюка. Короткого життя.

Володимир загинув у віці 30 років. Його знайшли повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. Радянська влада провела “розслідування” і зробила висновок – самогубство. Проте в цю версію мало хто вірить. У шанувальників, друзів та родини був один здогад – це вбивство митця НКВД, бо він пропагував українську мову та приніс, ба навіть, доклав руку до створення саме української естради.

Відповіді немає на це питання. Трагічний кінець величної людини.

Дякуємо за безсмертні пісні!

Читати також: Альбом-м’юзикл, українське короткометражне фентезі та секс Шевченка – це ютуб вихідного дня від Інформатора

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору