Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Бронь для поліцейських, обмеження в кермуванні автівкою, повістки від підприємтв та ВНЗ: що чекати прикарпатцям навесні

Закон про мобілізацію

 Розбираємо головні тези Федора Веніславського – члена комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, в інтерв’ю РБК-Україна. Йтиметься про бронь, демобілізацію, повістки, інвалідність та інше із закону про мобілізацію. 

Повідомляє Інформатор.

Темою зустрічі став, власне, закон про мобілізацію, який мають розглянути вже в другій половині березня. У першому читані його ухвалили, щоправда, зараз триває розгляд правок. А їх близько 4 тисяч.

Розбираємо інтерв’ю Федора Веніславського на головні тези : 

  • регулювати обмеження щодо права на виїзд осіб від 18 до 60 років не будуть. Ймовірно, тут змін не очікуємо;
  • обмеження в керуванні транспортних засобів, ймовірно, будуть, якщо людина не оновлюватиме дані у військкоматах, не стане на облік та ігноруватиме повістки;
  • проте гроші не чіпатимуть – йдеться про блокування банківських рахунків та грошових активів. “Ми в комітету цю норму відхилили”, – коментує Веніславський в інтерв’ю Уляні Безпалько.

Окрім ТЦК та СП повістки зможуть видавати: 

органи державної влади, місцевого самоврядування та соціальної влади;

військові адміністрації

підприємства;

освітні організації й установи (ймовірно, йдеться про ВНЗ).

Бронь для поліцейських. За словами Федора Веніславського, правоохоронці перейдуть зі спеціального обліку на військовий, проте усі “поліцейські 100% підлягають бронюванню – тобто вони не можуть бути призвані під час мобілізації“, – коментує член комітету.

Процедура вручення повісток. Тут теж будуть зміни. Себто за зверненням ТЦК чи СП поліцейські тепер будуть присутні під час вручення повістки. Ймовірно, це робиться для того, щоб запобігти конфліктам між ТЦК та громадянами. Нагадаємо, що були неодноразові випадки бійок між працівниками військкоматів та цивільними.

Перевірка документів. Чоловіки віком від 16 до 60 років будуть зобов’язані показати документи та військовий квиток чи приписку до призовної дільниці на вимогу поліції чи ТЦК.

Що стосується кабінету призовника, то вирішили це залишити як право особи. Тобто, реєстрація в такому кабінеті не буде обов’язковою, а лишень за бажанням.

Чоловіки, що проживають закордоном, зможуть оновити свої дані в такому кабінеті. Це стосується тих, хто ще до повномасштабної війни переїхав за кордон.

Штрафи за ухилення від мобілізації, ймовірно, будуть підвищені.

Чи будуть отримувати повістки резервісти, військовозобов’язані та призовники, які перебувають закордоном?

Механізму, як це робити, на даний момент немає. Крім того, у комітеті ми попередньо відхилили норму про те, щоб заборонити для них надання консульських послуг, якщо в них немає військово-облікових документів. Однак таким особам ми надаємо можливість через засоби або телефонного зв’язку, або через електронний кабінет отримати відповідний військово-обліковий документ або уточнити свої дані“, – відповів Федір Веніславський.

Наразі такі особи можуть стати на військовий облік через електронний кабінет. 

Що буде з аспірантами? 

Всі аспіранти матимуть право на відстрочку, незалежно від форми навчання“, – пряма цитата посадовця. Тобто значення не має, чи то чоловік навчається за свої кошти, чи за бюджетні. Проте МОН буде розробляти механізм у вигляді іспитів, за яким мають визначати наміри особи здобувати науковий ступінь та займатися наукою.

Як це буде визначатися і чи не буде тут корупційної складової – питання відкрите, на думку Інформатора.

Чи будуть мобілізовувати засуджених? 

Ті, хто не перебувають у місцях позбавлення волі (умовно засуджені, або з відстрочкою), можуть бути мобілізовані.

На військову службу зможуть статиособи, які перебувають у місцях позбавлення волі, за виключенням осіб засуджених за злочини проти основ національної безпеки, проти статевої свободи людини і деяких інших найбільш сенситивних злочинів“, – дослівно слова  Веніславського.

Тобто ув’язнені, до прикладу, за зґвалтування чи колаборанти не зможуть покинути стін в’язниці.

Демобілізації бути? 

Ймовірно, так! Після 36 місяців. Тільки досі невизначено, чи це діятиме для військових, які беруть участь в бойових діях, чи для тих, хто виконує бойові розпорядження. Також незрозуміло, чи стосуватиметься демобілізація тих, хто служить в тилу.

Питання з бронювання: що відомо? 

Ми прийшли до консенсусу, що бронювання буде зберігатися для тих осіб, діяльність яких в економічній сфері є критичною для функціонування держави і органів державної влади, органів місцевого самоврядування, життєдіяльності населення. Але це буде визначатися детально постановою Кабінету міністрів“, – коментує посадовець.

Чекаємо на детальніше пояснення, про які сфери йтиметься.

Керівники органів державної влади та місцевого самоврядування будуть заброньовані. В категоріях Б та В заброньованими можуть бути до 50% військовозобов’язаних.

Також ми погодилися, що в органах прокуратури, в Бюро економічної безпеки, ДСНС, службі судової охорони, працівники судів та інших правоохоронних органів матимуть можливість бути заброньованими“, – як вже йшлося вище, не тільки поліцейські отримають бронь.

Чи будуть мобілізовані люди з інвалідністю? 

Отож, буде переогляд у МСЕК чи ВЛК. Йдеться про людей, які вперше отримали інвалідність II або III групи  після 24 лютого 2022 року. Там буде визначено, чи придатна людина до служби, чи ні.

Після 24 лютого 2022 року кількість людей з інвалідністю II та III групи дуже зросла. І є сумніви, чи всі з них отримали цю інвалідність у результаті реальних травм чи захворювань“, – підсумовує посадовець.

Але, ймовірно, перевіряти будуть не всіх. Тут теж плануються правки.

Наведені тут тези є попередніми висновками й правками до закону про мобілізацію, який мають прийняти весною 2024 року.

Читати також: На Прикарпатті посилюють мобілізацію: з 28 грудня підуть всі

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору