Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківський гурт презентуватиме музичний кліп: це «Експромт»

Тизер до кліпу "Експромт"

Цієї суботи, 16 березня, “Karavaliza” презентуватиме свій кліп «Експромт». Інформатор вже бачив тизер, покажемо його і вам. Окрім цього ми поспілкувалися з автором текстів та фронтменом Дмитром Редькою. 

Повідомляє Інформатор.

Гурт “Karavaliza” виник ще в далекому 2015 році. Сьогодні це дует молодих та яскравих франківських музикантів. Дмитро Редька пише тексти та є фронтменом гурту, а Олександр Іванишин – композитор та автор музики.

 Отож, Інформатор провів невеличке інтерв’ю з Дмитром про гурт, назву, музику та прем’єру нового кліпу.

Дмитро Редька

Дмитро Редька в кліпі “Я і Сонце”

Ідея створення гурту в хлопців виникла давно, ще у підлітковому віці. Проте, як каже Дмитро, це був зовсім інший формат і потім на декілька років їх діяльність припинилась:

А зараз, у 2022 році, ми зібрались із Сашком разом і створили дует, акустичний дует “Karavaliza“, – каже фронтмен.

Символічно, що перший пост про відновлення гурту в Інстаграмі музиканти опублікували 22 липня 2022 року.

Назва: що вона означає? 

За словами Дмитра, назва виникла ще у 2015 році й це є поєднання двох слів.

“Я йшов на репетицію (ред. на Промприлад), і в цьому дворику стояла стара сіра “Волга”… а ми тоді дуже любили ретро. Мені сподобалось, що на цій сірій “Волзі” лежала валіза стара, радянська. Дуже гарна, коричнева ретро валіза. Я її побачив і подумав: “Боже, яка гарна валіза”, – ділиться соліст.

Дмитро почав “поєднувати” валізу і її колір в один символ. В пошуках синонімів до коричневого він знайшов потрібне – кара: “я прийшов до хлопців, запропонував їм. Кажу: “назвімось “Karavaliza”, як ретро валіза”.

“Kara” для виконавців означає колір, себто карий, коричневий.

Кліп до пісні “Я і Сонце”.

Що таке джаз-поп?

Джаз-поп, на думку Дмитра:

“Це поєднання теплого, приємного, як джаз мелодійний. Бо в Сашковій авторській музиці присутні джазові акорди, джазова мелодика загалом. А поп, тому що тексти про любов, доволі попсові”. 

Де можна почути “Karavaliza”? 

Гурт виступає в Києві, Львові та, авжеж, Івано-Франківську. Дмитро ділиться, що всюди, де вони виступали, гурт отримував позитивні реакції на їх творчість від слухачів.

Як створюють пісні? 

“Здебільшого, коли я пишу тексти до наших пісень, це моя авторська поезія, яку я для себе пишу час від часу… В мене там (ред. телефоні) величезні нотатки, забиті поезією моєю. Коли ми придумуємо нашу музику, то Сашко вигадує саме мелодію… Він грає мелодію, ми створюємо певний асоціативний ряд, як перегукуються музика і текст”, – ділиться автор.

Українська сучасна культура: як ви її бачите? 

“Мені дуже подобається те, що зараз відбувається… Це “творча відлига” і вона відбувається у всіх напрямах”, – коментує Дмитро. На його думку, зараз відбувається сплеск нової української музики та виконавців, до яких тягнуться молоді гурти.

“Створюється конкуренція не між російською та українською музикою, а між нашими виконавцями. Тобто є вже прими й всі тягнуться до них… молодь зараз класна. дуже креативна, дуже наполеглива і їй тільки потрібно давати зелене світло”, – вважає соліст “Karavaliza”.

Прем’єра нового кліпу гурту відбудеться вже у цю суботу, 16 березня. В інстаграмі виконавців можна переглянути тизер.

Карди з кліпу "Експромт"

Карди з кліпу “Експромт”

Інформатор бажає успіху франківським виконавцям!

Дарія Нагорна 

Читати також: Оскар 2024: переможцем стала стрічка “20 днів у Маріуполі”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору