Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як виглядав Делятин у давнину: добірка ретро-фотографій

Як виглядав Делятин у давнину: добірка ретро-фотографій

Делятин – містечко, що лежить на висоті 460 метрів серед гір і лісів у долині, котра захищає його від вітрів. Перша письмова згадка про Делятин датована 1370 роком. У 1578 р. Делятин був містом із магдебурзьким правом. У ХVІ ст. в околицях міста почали видобувати сіль, що стало економічною основою для розвитку Делятина у майбутньому.

Повідомляє Інформатор 

На сучасному гербі Делятина зображено 10 соляних купок-пірамідок. Пов’язано це вже зі згаданим видобуванням солі.

Делятинське солеваріння набрало більших масштабів у 19 ст., а виробництво солі поступово механізувалося: 1870 р. в солеварні була задіяна парова машина, у шахтах встановлено два насоси, які викачували по 155 центнерів солі щодоби. Наявність солі стимулювала появу в Делятині оздоровчих пансіонатів.

Джерело: сайт Пам’ятки та храми України

За допомогою мінеральних джерел тут лікували від ревматизму (соляні ванни-купальні) та від хвороб дихальних органів (соляні інгаляції).

Вже за Австрії, в епоху промислової революції, делятинські солеварні щодоби випарювали 155 центнерів солі. Існують легенди, що сам цісар Франц Йосиф отримував прибуток від цієї солеварні.

Джерело: сайт “Мандрівка західним кордоном”

Джерело: сайт Пам’ятки та храми України

Цісар приїжджав до Делятина незадовго перед Першою світовою війною. Перебуваючи тут, імператор взяв участь у закладенні костелу для працівників копалень, сиплячи золоті дукати на кожен кут.

Під час Першої світової війни багато мешканців Делятина воювали у складі австро-угорської армії. Російські війська вперше окупували Делятин 19 жовтня 1914 року.

Джерело: сайт Пам’ятки та храми України

Згодом місто ще кілька разів переходило з рук до рук. У 1916 р. після наступу російських військ (т.зв. Брусиловський прорив), береги Пруту надовго стали лінією фронту. За період війни багато будинків і господарських приміщень було зруйновано, в тому числі мости на залізниці.

Джерело- сайт “Мандрівка західним кордоном”

У Делятині була збудована ратуша і довкола неї знаходився ринок. Ратуша була частково пошкоджена снарядом чи міною в останні тижні війни на Прикарпатті (в липні 1944 року).

Джерело – сайт “Пам’ятки та храми України”

Джерело: сайт “Мандрівка старим кордоном”

До Другої Світової війни місто вважалося одним із найпрестижніших курортів Польщі. На березі річки Любіжні було кілька пансіонатів. У Делятині станом на 1939 рік проживало 9550 осіб, з них 5600 – українців, 2500 євреїв, 1300 поляків і 30 німців.

Джерело: сайт Пам’ятки та храми України

У вересні 1939 року Делятин у складі інших західноукраїнських земель був анексований Радянським Союзом.

У Делятині в 1620 році було збудовано храм, однак вважається, що старий храм було зруйновано і на його місці споруджено новий.

Церква, яка дожила до сьогодні, датується 1785 роком. Храм перебудовувався у 1894 та 1902 роках.

Церква має прибудови з трьох боків східної частини, а до західної приєднано критий тамбур. Первісне готнове покриття замінили на бляху.

Церква у Делятині. Джерело: сайт “Пам’ятки та храми України”

Ця церква є справжньою перлиною гуцульської школи церковної архітектури.  Коли їй було 165 років, делятинські майстри перенесли церкву з урочища Луги на теперішнє місце – в урочище Посіч, а поруч збудували дзвінницю.

Тепер під час недільної чи святкової служби більшість людей мусить стояти на подвір’ї довкола Церкви.

Джерело: сайт “Пам’ятки та храми України”

Кожне місто Прикарпаття має власну унікальну історію, яка варта уваги. До нашого часу збережено значну кількість ретро світлин практичного кожного міста Івано-Франківської області, Делятин не виняток.

Щоб детально розповісти історію міста Делятин напевно потрібна окрема стаття, але так чи інакше нам є чим пишатися, адже архітектурна спадщина Прикарпаття надзвичайно багата та відома у світі.

На головному фото – вид на місто Делятин у 1915 році. 

До теми: Як виглядала Тисмениця у давнину: добірка ретро-фотографій

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору