Інформатор Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

Український національний одяг: особливості народного строю

Український національний одяг: особливості народного строю

Український національний одяг відображає багату культурну спадщину нашого народу, його історію, традиції та естетичні смаки. Народний стрій України, з його вишиванками, кольоровими візерунками та унікальними аксесуарами – це не просто одяг, але й мистецтво, що передає дух нації. Які елементи одягу носили наші пращури, як їх оздоблювали та все про національний одяг українців – про це далі. А для того, щоб побачити сучасну інтерпретацію вишитих сорочок, відвідайте цей сайт.

Вишиванка як вишитий нитками код нації

Вишиванка, традиційний український елемент одягу, – це не лише одяг, а вишитий нитками код нації, що має сакральне значення для кожного українця та втілює дух нашого народу.

Різновиди українського строю

Український національний стрій різноманітний: від вишиванок з унікальними для кожного регіону орнаментами, до плахт і запасок, шароварів, кептарів та оздоблених поясів. Кожен регіон нашої країни має унікальні візерунки та кольори, що відображають його культурні особливості, історію та символіку. Що носили українські  жінки і чоловіки в давнину?

Чоловічий традиційний стрій

Традиційний український чоловічий стрій включає в себе вишиванку, шаровари, кептар (безрукавний хутряний кожушок) або жупан (такий верхній одяг із китайки чи якісного сукна), вовняний пояс та шкіряні чоботи. Вишиванки завжди прикрашалися символами, що означають міцність, здоров’я та родючість. Ви можете знайти вишиванку –  традиційний український одяг для чоловіків –  тут https://svarga.ua/cholovikam/ .

Жіночий традиційний стрій

Щодо українського національного жіночого одягу, то він складається із вишиванки, спідниці або плахти (така собі клітчата незшита спідниця, полотнище, що закріплювалося на стегнах) чи запаски (шмат тканини із зав’язками по боках, що також носився замість спідниці), намітки (для одружених жінок) чи барвистої хустки. Жіноче вбрання завжди було прикрашене унікальними вишивками, що несуть в собі символіку здоров’я, щастя, любові та родючості, при цьому вони відрізнялися в залежності від регіону країни.

Унікальність вишитого одягу у сьогоденні

Плахти давно замінились на штани, адже це значно практичніше, а шаровари на джинси. Проте любов українців до вишитих сорочок лишається незмінною – у кожного маленького чи дорослого українця в гардеробі є вишиванка, яку настільки цінують, що одягають лише на свята. Проте набагато доречніше одягати вишиванку на щодень –  на роботу чи у театр. Адже ідентичність у нас в крові, а вишивка її тільки підкреслює.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Хочете рекламу? Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору