Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Е-кабінет військовозобов’язаного: Зеленський підписав закон

Е-кабінет військовозобов'язаного: Зеленський підписав закон

2 квітня 2024 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану”. В розмові цей закон назвали “закон про цифровізацію армії”.

Повідомляє Інформатор 

Вступить цей закон в силу відразу після його опублікування. Потім, протягом місяця Кабінет Міністрів України повинен буде розробити необхідні для функціонування закони порядки, положення та інструкції. І вже потім запрацює електронна система документообігу по військовозобов’язаним.

Що він в корні змінює?

Ну по-перше, ТЦК стають суб’єктами збору та зберігання особистих даних, а відтак вони зможуть отримувати на свої запити від різноманітних державних органів, таких як податкова, реєстри прав власності, демографічні реєстри, РАГСи, медичні установи, тощо, інформацію та документи стосовно громадян, які за положеннями “мобілізаційного законодавства”, є військовозобов’язаними.

Далі вся отримана інформація буде відцифровуватися та додаватись до електронного кабінету військовозобов’язаного.

До речі, з часом електронні кабінети військовозобов’язаних будуть абсолютно у всіх громадян України, на кшталт електронних кабінетів платників податків.

Ви може і не знаєте про це, а вони є. І маючи електронно-цифровий підпис ви можете хоч зараз зайти в свій кабінет платника податків та побачити абсолютно всю інформацію стосовно сплати чи несплати вами податків.

В процесі взаємодії ТЦК з громадянином електронний кабінет останнього буде наповнюватись інформацією та документами стосовно стану здоров’я останнього, його сімейного положення, навчання, працевлаштування, місця проживання, прав власності на рухоме і нерухоме майно, участі в бойових діях, наявності військового досвіду та освіти, наявності офіцерського звання, тощо.

При цьому ця інформація буде надходити до реєстру як від самого адміністратора реєстру так і від громадянина.

Наприклад:  Якщо військовий приймав участь в бойових діях, він зможе без особливих складнощів оформити та подати відповідну заяву на надання статусу УБД через цей електронний кабінет. Теж саме стосується і осіб що мають право на бронь чи відстрочку.

“Тож, на моє глибоке переконання, наявність реєстру військовозобов’язаних повинно спростити і значно прискорити документообіг між ТЦК, частинами, генеральним штабом та Міністерством оборони України; виключить необхідність подавати документи в паперовому вигляді, а тому взагалі зведе на мінімум маніпуляції, коли документи заявника, нібито, втратились в процесі їх обробки, або взагалі не прийняли; повинно, якщо не виключити, то зменшитись, так зване, «сафарі на ухилянтів», «операції бусик» та тому подібне, оскільки уточнення облікових даних стане можливо прямо в кабінеті перед комп’ютером співробітника ТЦК, а повістки будуть виписуватись вже безпосередньо стосовно тих, хто дійсно потрібен армії; військовозобов’язані за власною ініціативою зможуть актуалізувати свої данні для того, щоб або прискорити процес свого призову на захист Батьківщини, або для отримання відстрочки чи броні, або для отримання військового квитка з відміткою про зняття з обліку, без фізичних візитів до ТЦК” – каже адвокат Станіслав Ліфлянчик.

До речі, електронних повісток в цьому кабінеті не буде. В “ДІЯ” також не буде. І в СМС повідомленнях не буде. Повістки будуть як і раніше.

Все це, очевидно, позитивні зміни і особисто мені вони подобаються. Однак є величезне “АЛЕ”, яке мене, як досвідченого адвоката, бентежить” – додає Станіслав.

Справа в тому, що в нас з’явився унікальний реєстр, який буде акумулювати в собі абсолютно всю інформацію стосовно майже кожного громадянина.

По факту – це буде бібліотека електронних досьє на громадян України, адмініструвати якими будуть якісь люди, що служитимуть чи працюватимуть в підрозділах та відділах Генерального штабу Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України та розвідувальному органі Міністерства оборони України.

Будь-який шахрай, хакер чи шпигун готовий віддати праву руку, щоб хоч на годиночку залізти в нього, та поцупити інформацію, що там міститься. А враховуючи, що ми вже маємо досвід, коли якісь комп’ютерні злодюжки зламували, наприклад клієнтську базу державного банку “Приватбанк”, то бути впевненими, що такого не станеться з реєстром військовозобов’язаних ми не можемо.

Скільки і куди пішло тоді наших особистих даних, одному Богу відомо. Тож чи будуть кібератаки на цей реєстр? Питання риторичне.

Також не треба виключати корупційну складову. Якщо людина, що має доступ до інформації, яка знаходиться в реєстрі, просто за гроші чи через погрози з боку ворога продасть цю інформацію російським шпигунам чи шахраям? Як тоді бути?

Ми ж чули повідомлення про те, що “план літнього контрнаступу України лежав на столі російського командування ще до його початку”. Отак і особисті дані можуть поїхати їм на стіл.

Тож хто і як забезпечить безпеку цього реєстру та нас, громадян України, від витоку нашої особистої інформації до недоброзичливців? Це питання залишається без відповіді.

Автор публікації – адвокат Станіслав Ліфлянчик

Читайте також: Скасування статусу “обмежено придатний”: що це означає та хто підлягає мобілізації

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору