Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Небезпека поруч: на Прикарпатті активізувалися кліщі

Сезон кліщів розпочато: піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань. 

Інформатор розповідає, як захиститись від укусів кліщів під час прогулянки у парку чи пікніку у лісі та що робити, якщо виявили кліща на шкірі.

Хто такі кліщі та які захворювання переносять

Кліщі належать до класу павукоподібних, підвиду членистоногих. Сьогодні виявлено безліч видів, і найбільшу небезпеку становлять «іксодові». Цей вид кліщів є переносниками ряду збудників небезпечних захворювань людини та тварин, найнебезпечніші з них це:

  • Кліщовий енцефаліт — запалення головного мозку, що як наслідок, може призвести до паралічу та смерті пацієнта. Специфічних ліків проти енцефаліту немає – тільки симптоматичне лікування вдома чи в лікарні в разі важкого перебігу.
  • Хвороба Лайма. Первинними симптомами цієї хвороби є гарячка, головний біль, сильна втома та часто – характерна червона пляма в місці укусу (еритема), яка з часом більшає і стає схожою на мішень. Іншими проявами хвороби Лайма можуть бути біль у суглобах, серці (кардит) чи частковий параліч обличчя або шиї.
  • Марсельська гарячка — людина може заразитися через укуси інфікованого південного собачого кліща, через кон’юнктиву очей, слизову оболонку носа, а також втираючи в шкіру інфікованих кліщів при розчухуванні. Випадки захворювання на марсельську гарячку в Україні реєструються в основному на півдні.

Як кусає кліщ

Фахівці виділили два сценарії укусів кліщів.

  1. Перший випадок: кліщ ховається в траві, листі або кущах. Це може бути в парку або зоні відпочинку, де відзначаються великі скупчення людей і тварин. Ніяких перешкод для паразита немає, тому він просто може дертися по жертві та впинатися в шкіру.
  2. Другий випадок: тут кліщ керується інстинктами й сильним почуттям голоду. Він довго вишукує жертву, потім намагається до неї проникнути. Далі кліщ або сам повзе, або жертва підходить на близьку відстань. Паразит чіпляється лапками з гачками за шкіру, волосся або шерсть.

Як правило, найбільш ласими зонами для кліщів є:

  • шия;
  • голова, в тому числі область за вухами;
  • грудина;
  • пахова зона.

Перераховані вище зони володіють відмінним кровотоком, сильно потіють (кліщам дуже подобається цей запах). Крім того, шкіра там тонка та ніжна, тому кліщам не важко присмоктатися.

Як убезпечити себе

Щоб захистити себе та близьких від неприємностей, слід дотримуватися таких правил:

  • не ходити на відпочинок в пікові періоди активності паразитів;
  • надягати довгий одяг, що облягає, заправляти шкарпетки в штани;
  • збирати довге волосся у хвіст, покривати голову кепкою, панамою або банданою;
  • не влаштовувати привали та пікніки в тіньових і вологих місцях з великою кількістю трави та листя;
  • проводити огляди кожні дві години.

Також варто розглянути засоби та методи, що підвищують рівень захисту від паразитів.

  1. Репеленти – відлякувачі кліщів. Вони наносяться на шкіру та одяг. Кліщі відчувають запах засобу і не підходять на близьку відстань.
  2. Акарицидні препарати – дуже сильні засоби з потужним складом. Активні компоненти впливають на кліща і викликають у нього параліч. Але і людям треба користуватися ними з великою обережністю, тому що становлять небезпеку і для них.
  3. Інсектицидно-репелентні засоби – безпечні та надійні. Принцип «два в одному» – відлякування кліщів здалеку, знищення тих, що вже підібралися. Безпечні для людини. Крім того, діє на мошок і комарів.
  4. Вакцинація – лікарі роблять щеплення імуноглобуліну, що виробляє антитіла для боротьби з вірусами.

Що робити, якщо ви виявили на собі кліща

  • Якщо ви виявили на собі кліща — якнайшвидше видаліть його самостійно або зверніться до найближчого медзакладу;
  • Обробіть місце укусу хлоргексидином, водою з милом, спиртом тощо;
  • Одразу зв’яжіться із сімейним лікарем: очно чи дистанційно;
  • Отримайте рецепт на антибіотик, потрібний для знищення борелій, які, можливо, вам передалися;
  • Повністю закінчіть призначений лікарем курс антибіотиків, не перериваючи його;
  • Будьте уважні до симптомів хвороби Лайма після лікування – можливо, буде потрібен другий етап терапії.

Як вберегти тварину від кліщів

Щоб вберегти домашнього улюбленця, тварину можна обробляти спеціально призначеними від кліщів засобами: краплями або ж таблетками. Для того, щоб правильно підібрати необхідний засіб, який не зашкодить бажано пройти консультацію у ветеринарного лікаря, де власнику порадять правильний засіб та його дозування.

Загалом, краплями тварину варто обробляти раз на місяць, таблетки залежно від виробника діють мінімум на чотири тижні.

Розпочинати обробку домашніх улюбленців варто коли температура повітря сягатиме від 0°C та вище. Якщо ж потепління припало не на весну, а раніше, то обробку також слід розпочинати раніше, а не чекати початку сезону.

Чим кліщі небезпечні для тварин

Кліщі є носіями паразитарних хвороб, тому вони є небезпечними не тільки для людини, але і тварин. Найбільш розповсюджені наслідки від кліщів це зараження бабезіозом, а також хворобою лайма та анаплазмозом.

Симптомами того, що тварина має кліща може бути декілька. У тварин, як правило, підвищується температура та змінюється колір сечі. Вона стає темнішою. Також тварина стає млявою та відмовляється їсти. Після прояву симптомів потрібно терміново звернутися до ветлікаря для проходження лікувального курсу.

Читайте також: Як виглядає Франківськ в перший тиждень квітня. Фоторепортаж

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору