Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чи встигнуть у Франківську видати комікс-підручник про історію міста до вересня: коментар видавця

Чи встигнуть у Франківську видати комікс-підручник про історію міста до вересня: коментар видавця

Нещодавно міський голова в ефірі програми “Запитай у влади” повідомив, що в Івано-Франківську видадуть книгу-комікс про історію міста. Планують, що вона буде готова до 1 вересня, але чи готовий зараз хоча б макет книги та чи встигнуть у мерії втілити проєкт у життя вчасно

З’ясовував Інформатор 

За словами Руслана Марцінківа, підручник-комікс планують розробити для учнів 8-9 класу. В ньому буде 38 тем про історію міста. Над книгою працюють: колектив вчителів – 20 осіб, краєзнавці, троє ілюстраторів і заступник комбата танкового батальйону Іван Боднарів. Він також є одним із тих упорядників, який пише тексти для цього підручника.

Крім цього, як каже Марцінків, зараз стоїть завдання впровадження уроку “історія міста”, тому очікують, що підручник буде готовий до першого вересня.

Допомогти з виходом книги погодилося видавництво “Лілея НВ”, тож Інформатор завітав до видавництва та розпитав на якому етапі зараз книга, який тираж планується до друку і який бюджет на все це виділяє місто.

З чого все почалось?

Повернемося до ідеї створення книги. У видавництві нам розповіли, що раніше, у 2005 році, колишній заступник міського голови з питань освіти Зіновій Береговський замовив у видавництва 1000 примірників книги про історію міста. Видавництву ідея сподобалась, тема на той час була актуальна і цікава, тож вони випустили друком вдвічі більше.

Книга про місто на основі якої планується створення комікс-підручник

1000 книг віддали замовнику, а 1000 залишили у крамниці для продажу. Як поділився з нами директор видавництва Василь Іваночко, книги з неймовірною швидкістю розкупили.

“Людям книга зайшла, бо на той час був “голод” щодо такої літератури, тому так швидко розкупили. Я міському голові це все розказав. Я думав, що він хоч в якийсь спосіб звернеться до нашого товариства, щоб ми допомогли йому то все підготувати, але на жаль ні” – додав Іваночко.

Книги зі серії книг про місто Івано-Франківськ

Чоловік каже, що про створення коміксу про місто Руслан Марцінків говорив більше року тому. Тоді міський голова прийшов до “Лілеї НВ” з відповідною пропозицією.

Василь Іваночко розповів меру про вимоги до дитячих книг, що потрібно враховувати, скільки тем буде, уроків, скільки часу буде виділятися для вивчення і т.п.

“Ми йому казали, що не можемо підручник зробити довільним, без залучення фахівця, тобто тут має бути педагог який має винести це питання, врахувати всі нюанси. Це не може бути підручник у довільній формі. Також владі потрібно узгодити це питання з МОН, яке би затвердило та виписало їм вимоги відповідно до віку дітей. Потім згідно тих вимог підбирається колектив і розробляється макет підручника”,  – додає видавець.

Зміст книги із серії книг про місто

Одна з тем у підручнику про наше місто

У видавництві є відповідні спеціалісти, краєзнавці, які б могли щось порадити. Також, на думку Василя Іваночка, для того, щоб зробити комікс потрібні фахові художники, які б змогли вчасно розмалювати комікс саме для дітей. Таких художників у нашому місті він не знає, через це з ілюстрацієями може бути проблема.

Хрестоматія про місто Івано-Франківськ – видавництво “Лілея НВ”

По-перше, треба знайти старшого художника, який вже мав досвід в ілюстрації коміксів, який міг би координувати роботу, або хоча б того художника, який фахово займається малюванням коміксів. Це можуть бути й студенти з вузів нашого міста.

“Я таких художників не знаю, тому чи встигнуть вони видати підручник того рівня, який би він мав бути до 1 першого вересня сказати не можу. Він мене питав (ред. Руслан Марцінків), що мені треба щоб зробити книгу? Я кажу, що мені треба місяць часу на виготовлення макету і місяць на друк. Тому, якщо треба мати підручник у вересні значить мені в кінці червня мають бути всі матеріали. Я так розумію тексти у них вже є, а от чи є фахові ілюстратори, то це велике питання”,  – розповідає Василь Іваночко.

Видавець каже, що для того, щоб підручник вийшов якісним, потрібно врахувати дуже багато нюансів, які можуть затримати процес видання. Відповісти на питання, який тираж планується до друку та який кошторис реалізації проєкту Василь Іваночко не зміг.

Інформатор буде досліджувати це питання, очікуйте в наступних матеріалах.

Христина П’ятнюк. 

Читайте також: У Франківську збирають книги для бібліотек прифронтових областей

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору