Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську відбувається акція здоров’я: можна безкоштовно зробити тест на ВІЛ та гепатит

У Франківську відбувається акція здоров'я: можна безкоштовно зробити тест на ВІЛ та гепатит

Сьогодні, 11 квітня, у центрі Франківська відбувається виїзна акція здоров’я, де кожен охочий може прийти і безкоштовно зробити тест на ВІЛ, гепатит, а також на рівень цукру.

Повідомляє Інформатор 

Дана акція приурочення міжнародному дню здоров’я, який традиційно відзначається 7 квітня. Так за кілька хвилин біля столів медиків утворилися значні черги з охочими, якими переважно є пенсіонери, але молоді також не бракує.

Одним із першим на акцію прийшов пан Василь, чоловік каже, що прийшов сюди перевірити рівень цукру, адже давно цього не робив.

Пенсіонер вважає, що такі акції важливі, бо деяким людам похилого віку важко розібратися з новітніми технологіями і записати на прийом до лікаря онлайн, чи на здачу аналізів. А такі акції це шанс, ще й безкоштовно.

За словами координаторки акції “День здоров’я”  Наталії Римчук, це вже друга акція за цей рік, яка проводиться у Франківську. Минулого разу обстежили 367 осіб також надали понад 1000 послуг.

Сьогодні можна отримати консультації профільних спеціалістів, лабораторне, інструментальне обстеження, зробити вакцинацію.

“Ми старалися охопити різні види послуг, які доступні на відкритому повітрі, тому результат тесту буде через 10 хв, адже це експерес-тести . Ми чекаємо на них жителів, нехай приходять, не бояться. Хто не зможе сьогодні прийти, нехай не засмучується, адже будуть наступні акції”, – ділиться Наталія Римчук.

Для діток організатори зробили трохи іншу акцію – “Гігієна рук” на якій навчатимуть правильній гігієні рук. Дітки зможуть вибрати собі будь-яку фарбу та намалювати все, що забажають, звичайно у рукавичках.

Як поділилася з нами начальниця відділу інфекційного контролю антимікробного резистентності Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб пані Ірина –  минулого разу акцію відвідало близько 50 дітлахів різної вікової категорії. Приходили навіть студенти медичного університету, які перед здачею практичних іспитів практикували гігієну рук.

“Дітки одразу звертаються увагу на фарби вони люблять їх брати в руки та мнути, я ще кажу давайте вибирайте, який ви хочете колір. Їм техніка не важлива головне, щось у руках помнути. Тоді було багато охочих, сподіваємося сьогодні їх буде не менше”, – коментує Ірина.

Пані Ірина каже, не зважаючи на війну такі акції відвідує багато людей, адже попри все людям важливе їхнє здоров’я. Також жінка закликає не боятися звертатися до лікарів навіть з найменшими проблемами зі здоров’ям, часто робити тестування на ВІЛ та гепатит, адже запорукою будь-якого ефективного лікування є вчасно виявлена хвороба. Також рекомендує найперше привчати дітей до гігієни рук, а потім до всіх інших обстежень.

Такі акції будуть відбуватися щомісяця до кінця жовтня цього року.

Зробити безкоштовне обстеження можна за адресою вулиця Довга, 60.

Інформатор закликає регулярно приходити на обстеження та дбати про фізичне та ментальне здоров’я.

Читайте також: Де на Прикарпатті можна безкоштовно зробити мамографію

Христина П’ятнюк. 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору