Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

10-ті роковини АТО на Донбасі | як почалась боротьба за суверенність

Саме 14 квітня 2014 року на східній частині країни почалась Антитерористична операція. Сьогодні ж Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський подякував захисникам за боротьбу. Згадуємо ключові моменти боротьби за незалежність з 2014 року. 

Повідомляє Інформатор.

Передувала АТО анексія Криму російською владою 18 березня 2014, після псевдореферендуму 16 березня того ж року.

Антитерористична операція почалась через захоплення Слов’янська терористом Ігорем Гіркіним та спецпідрозділом фсб рф.

Почались жорстокі бої за Луганську та Донецьку область, частину з яких все ж змогли окупувати росіяни. Там утворились квазіреспубліки л/днр, які не визнає світова спільнота.

З травня 2014 до січня 2015 року Донецький аеропорт захищали українські воїни, які закарбовані в історії як “кіборги”. «Вони вистояли! Не витримав бетон!» – саме так можна коротко схарактеризувати бої за ДАП. За увесь час оборон там загинуло 109 захисників.

У липні 2014 року зенітний ракетний комплекс “Бук” збив боїнг малайзійських авіаліній МН-17 над Донецькою областю. Тоді в теракті загинуло 298 осіб. Російська пропаганда намагалась звинуватити в трагедії українську сторону, проте окружний суд Гааги у 2022 році оголосив довічне ув’язнення саме бойовикам-росіянам Гіркіну, Сергію Дубінському та зраднику й українцю Леоніду Харченку.

У серпні 2014 року неподалік Іловайська розгорнувся відкритий бій між нашими військами та окупантами, останніх було настільки багато, що українських воїнів почали оточувати. В історію це увійшло під назвою “Іловайський котел”, адже в полон тоді потрапило 300 військових ЗСУ, а 366 – загинуло в майже цілковитому оточенні. Після цього було укладено Мінське перемир’я. Детальніше тут.

З 2018 до 24 лютого 2022 року на сірій прифронтовій території та зоні бойових дій (які все ж пасивно, але відбувались після підписання Мінського перемир’я) тривала ООС – Операція Об’єднаних Сил. Метою була передача командування від СБУ (АТО) до Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ.

З лютого 2022 року почалось повномасштабне вторгнення в Україну.

Віддаємо шану захисникам та захисницям, добровольцям, бойовим медикам, волонтерам, усім, хто боровся та продовжує боротися за нашу державу!

Слава Україні! Героям Слава!

Головне фото взято з сайту “Азову”. 

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору