Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Татарів у давнину| добірка ретро-фото із селища поміж гір

5 пансіонатів, фото яких збереглись, 5 вілл, а ще залізниця, костели та пошта – і це невеличке село у Карпатах, яке бачило як війни, так і заможних панів. Архіви Татарова далі. 

Зазирає в історію Інформатор.

Сьогодні Татарів – це туристична місцина з розвиненою логістикою та готелями, проте ще сто років тому тут було… так само. Ще за польської влади сюди на відпочинок приїжджали залізницею тогочасні багатії, пани та українська еліта. Давайте разом дослідимо, яким був Татарів того часу.

ПАНСІОНАТИ

На ресурсі “Замки та храми України” ми відшукали 5 таких.

На першому фото згори зліва зазнімкували пансіонат, назву якого не розібрати, на жаль. Проте можемо роздивитися висоту, на якій стоїть. Це 1096 метрів над рівнем моря. Надпис на фотографії польською мовою, тому орієнтовний період, припускаємо, що від 1919 до 1939 року. Саме в цей час Західна Україна перебувала під польською окупацією.

На фото посередині – “Страшний двір”. Чому саме таку назву обрали для рекреаційного закладу – загадка. Лишень здогадуємось, що це може бути відсилання до опери польського композитора Станіслава Монюшка “Страшний двір”.. Твір створювався у 1861–1864 роках.

Знімок у кращій якості ми знайшли у “Репортера“.

На першому фото знизу зліва задокументований готель-пансіон “Ясна поляна”, на польській Hotel-Pension Jasna Polana. “Вид на село з гори Гега”, – йдеться в описі до знімка.

Чи не найкраще збереглась світлина пансіонату “Селянка” (нижній ряд, правий куток). На той час це був чи не найпопулярніша рекреаційна база, про що пише Верховинська селищна рада.

ВІЛЛИ

У тлумачному словнику сказано, що “ВІЛЛА  – розкішна дача за містом або будинок-особняк, звичайно із садом навколо”. Як бачимо на перших двох фото зверху, це дійсно велика територія. Зліва – це вілла “Крокус”, сфотографована у 1914 році. Нагадаємо, що того ж року почалась Перша світова війна. Через Татарів пройшла лінія фронту, тому в селищі розгорнувся бій між російськими царськими військами та австро-угорською армією.

В об’єктив камери потрапила і дача Зараньського.

Нижче зліва мали б бути дві вілли “Мариля”, “Олень”,”Санато”, проте через якість фото розгледіти детально не вдається. Проте добре видно садибу “Ранетка” поруч. Бачимо навіть надпис на польській “Willa Ranetka”.

Далі зліва на право світлини:

  1. Костел, побудований з дерева (не вцілів);
  2. Відділення пошти;
  3. Залізнична станція;
  4. Гуцульський осідок та місцева мешканка;
  5. Вид на гору Хом’як (висота над рівнем моря 1 542 м);
  6. Та остання знімка “Гори димлять”, – як підписано в каталозі “Замки та храми України”.

Читати також: Онлайн-виставка світлин аматорських театральних гуртків у Надвірній: ретро фото

Дарія Нагорна 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору