Інформатор Івано-Франківськ

АФІША

Не сумуй вдома: куди піти у Франківську 22-28 квітня| афіша

Цього тижня у Франківську для жителів та гостей нашого міста заплановано ряд цікавих та пізнавальних культурно-мистецьких заходів.

У добірці Інформатор зібрав все найцікавіше, під будь-який смак та гаманець.

23 квітня 

Вистава “Кайдашеве сім’я”

Культовий твір української літератури «Кайдашева сім’я» – про Ідеальний світ, який зачаровує. Світ, який ми майже втратили. Світ, який ми не маємо права втратити. 

Після розквіту Мазепинського бароко потужна, багата  розкішно-барокова Мазепинська Україна перетворилася на провінцію російської імперії під назвою Малоросія. Цілі покоління українців були прошиті  постколоніальним мисленням. 

Ростислав Держипільський із зірковою командою акторів  у постановці утопічної кУмедії за повістю Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я» пропонує  художній концепт позачасового існування героїв  – носіїв української самобутності, котрі діють у просторі, побудованому за принципом вертепу, де є пекло, земля і Рай.

Поруч із тонким гумором і безтурботністю ми загостримо увагу на історичних травмах, щоб разом їх  подолати. 

Голова роду Кайдашів  у виконанні Олексія Гнатковського – носій українського коду, який не піддався духовному закріпаченню і протистояв деградації. Кайдашиха у виконанні Ірми Вітовської  – жінка, яка володіє унікальним набором рис, котрі проведуть глядача від суперкомедійних сцен до трагедії, а потім назад, щоб подарувати абсолютну насолоду.

 «Кайдашеве сім’я» – це про відродження втраченого, про наш український рід, про наші вади й нашу унікальність, про шлях від розбрату до порозуміння і розквіту.

Час: 23 березня 18:00

Місце: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 42

24 квітня

Академія сміху

Японія. 1940 рік.

Драматург Хадзімі Цубакі йде на прийом до суворого та консервативного цензора Мацуо Сакісакі, щоб отримати дозвіл на постановку нової комедійної п’єси «Ромео і Джульєтта».

Цензор, який призначений на цю посаду нещодавно, ніколи в своєму житті не сміявся й не розуміє, навіщо Японії у важкий воєнний час потрібен сміх.

За п’єсою Кокі Мітані режисер Ігор Матіїв – екстремально весела та просвітлено сумна вистава, що тримає в напруженні від першої до останньої сцени. Адже протистояння митця і влади ніколи не перестане бути актуальним. У головних ролях – сейсмічний тандем Тараса Бенюка і Володимира Тафійчука.

Час: 24 березня 18:00

Місце: Івано-Франківська обласна філармонія м. Івано-Франківськ, вул. Леся Курбаса, 3

“Шаріка, або Кохання січового стрільця”

Прекрасна мелодійна музика Ярослава Барнича, вигадливий комічний сюжет на основі історичних подій Першої Світової Війни розкажуть про кохання поручника кінноти УСС Степана Балинського до мадярської дівчини Шаріки.

Час: 24 березня 18:00

Місце: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 42

25 квітня 

Приходять і відходять. Виставка-ретроспектива франківського жіночого відеоарту

«Приходять і відходять» – це ретроспектива жіночого відеоарту з однієї з географічних периферій України, яка [ретроспектива] з самого початку була приречена не відбутись або ж відбутись в неповному форматі (що майже одне й те ж). Це – ретроспектива, відправною точкою якої кураторки обирають втрачені роботи, втрачений архів та втрачені можливості.

Оповідь виставки відштовхується від втрати, яка через пригадування та фіксацію заповнюється новим змістом та обертається новою формою. Неможливо відтворити втрачене мистецтво, але можливо творити нове, спираюсь на (майже завжди міфологізовану) оповідь про втрачене. Врешті-решт, цей спосіб – один з небагатьох, який нам лишається та який ми можемо опанувати аж до (майже) перфектного стану аутопоезису, або ж самовідтворення. Останній ще часто називають резильєнтністю.

«Приходять і відходять» – це назва франківської відеороботи 1992 року, яка була втрачена та яка присутня на виставці через відеодокументацію спільного пригадування про неї трьох з п’яти долучених – Весели Найденової, Тараса Прохаська та Олега Гнатіва (Моха). Двох інших – Андрія Федотова (Федота) та Олени Рубановської – вже немає серед живих. «Приходять і відходять» – це п’єса Беккета про трьох жінок, які по черзі запитують у своїх сусідок, чи не помітно в них якихось змін. Здається, це те, що відбувається в наступних, пізніших роботах з цієї ретроспективи – жінки-мисткині звільняються від зовнішнього (чоловічого) погляду на себе, повертаючи собі власний, але роблять це в постійній комунікації та колаборації з іншими жінками на цьому шляху. «Подивись, це вже змінилось?» – ніби перепитують вони одна в одної, постійно жонглюючи ролями тієї, хто знімає, та тієї, хто в кадрі. І поки всі приходять і відходять, можливість дзеркала та можливість спільноти дозволяє чомусь затриматись, лишитись, осісти, пустити коріння.

На виставці буде представлено дев’ять відеоробіт різного часу, знятих жінками-художницями з 2009 до 2023 року, а також один відео переказ втраченої відеороботи 1993 року, яка була створена в змішаному колективі, але яку кураторки ретроспективи обирають умовною відправною точкою для виставки.

Виставка-ретроспектива вперше була представлена глядачкам та глядачам в Одеському національному художньому музеї, а у квітні буде показана в Асортиментній кімнаті в Івано-Франківську – в зміненій формі, яку диктує інший простір. І вже плануємо наступні виставки — до речі, відкриті до пропозицій!

Час: 25 березня 12:00 -18:00

Місце: вул. Січових Стрільців 15

МЮЗИКЛ “ГУЦУЛКА КСЕНЯ”

У Драматичному театрі відбудеться мюзикл “Гуцулка Ксеня” в Івано-Франківську! Унікальна вистава вже здобула визнання в усіх куточках України. Секрет успіху у поєднанні традицій та сучасних сценічних рішень, включаючи лазерне шоу від “Show Service” та спеціально створені для вистави гуцульські костюми.

Сучасний український мюзикл
Отже, наша історія починається у Ворохті. Сюди приїхали свати і наречений із самої Америки. А вся справа у тому, що хлопець – теж етнічний українець з емігрантської родини. І батько заповів йому цілий мільйон доларів. Але за однієї умови: той повинен знайти собі наречену на батьківщині, у Карпатах.

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Коли: 25 квітня, 18:00

«Сім слів Спасителя на хресті» Йозеф Гайдн

Напередодні Великодня, одного з найбільших християнських свят, а особливо на Страсну п’ятницю — день, коли помер наш Спаситель, згадують слова, які Христос сказав, уже висячи на хресті. Ці фрази, записані в різних Євангеліях, так і називають «сім останніх слів Христа на хресті».

Слова Ісуса Христа надихнули не одного митця на створення духовних шедеврів, в яких творці намагалися розкрити власне сприйняття й сенс останніх слів Спасителя, сповнених скорботою і співчуттям до людського роду. Ці емоції дуже вдало втілені відомим австрійським композитором, представником віденської класичної школи Йозефом Гайдном в ораторії «Сім слів Спасителя на Хресті», яка займає особливе місце у творчості композитора та у світовій музичній спадщині.

Гайдн різноманітними музичними засобами геніально оспівав вічні слова. Глибоко філософський та новаторський твір для самого Гайдна символізував його власні духовні пошуки в той період.

З часу написання ще у XVIII столітті спеціально для виконання у Страсну п’ятницю під час богослужіння ораторія «Сім слів Спасителя на Хресті» стала музичним символом Великого посту.

Коли: 25 квітня 18:30

Де: Івано-Франківська Обласна Філармонія імені Іри Маланюк

26 квітня 

Перформанс по стаціях ”Хресної Дороги”

Осипа Сорохтея із супроводом мистецтвознавця, доцента кафедри богослов’я Івано-Франківської академії Івана Золотоустого о. д-ра Віталія Козінчука та семінаристів Івано-Франківської духовної семінарії св. свщмч. Йосафата.

Коли: 26 квітня 12:00

Де: вулиця Шпитальна, 5

Рандеву з nEUROPA


«nEUROPA» — це гра слів від німецьких слів «новий» і «EUROPA», що описує географічний фокус роботи однойменної галереї в Дрездені та її материнської асоціації Kultur Aktiv . Галерея та асоціація прагнуть культурного обміну з художниками з країн колишнього Східного блоку в Центральній, Східній та Південно-Східній Європі.

Вже понад 10 років існує тісний зв’язок між митцями об’єднання «Kultur Aktiv» та художниками з Івано-Франківська, що призвело до першої виставки фотоклубу «Колумб» у Дрездені у 2014 році. Відтоді було кілька спільних проектів, ми сприйняли десяту річницю нашої співпраці як можливість організувати дві виставки паралельно.

Фотоклуб Колумб зараз представляє себе в Дрездені виставкою «Identifikazia – Identity – Identification». Три фотографи з команди галереї nEUROPA демонструють своє бачення «nEUROPA» на цій виставці у Ваґабундо. У зв’язку з цим назву виставки можна розуміти у подвійному сенсі слова «nEUROPA».

Сімон Вольф багато років працював керуючим директором Kultur Aktiv і з 2013 року кілька разів їздив в Україну. У серії фотографій «Тротуарне мистецтво» він представляє побутові вуличні сцени Одеси, Львова, Ужгорода, Києва та інших міст разом із деталями з узбіччя. У серії фотографій він збирає щоденні спостереження з Одеси, Львова, Ужгорода та Києва та ін.

У центрі серії двох фотожурналістів Матіаса Шумана та Яна Олькера – населені пункти Верховина та Криворівня. Натхненні фільмом Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» спостерігають, які гуцульські традиції ще живі в сучасному побуті карпатських поселень.

У подальшій серії фотографій Матіас Шуман шукає підказки в колишньому німецькому поселенні «Колонія» на Липівці, а Ян Олькер документує в серії «Schlossallee» феномен недобудованих будівель вздовж кордону з ЄС у Закарпатті.

Коли: 26 квітня 18:00

Де: вул. Пилипа Орлика, 7

“Савітрі”

Вистава театру тіней про кохання та силу, що долає всі труднощі.

Історія заснована на давньоіндійському міфі “Махабхарата” розповідає про любов і силу принцеси  Савітрі, яка рятує свого чоловіка від смерті. Образи створені з різнокольорових рухомих тіней на великому полотні супроводжує оповідач-музикант, який грає на власноруч виготовлених музичних інструментах.

Коли: 26 квітня 18:00

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

“Нація”

Драма-реквієм на основі реальних подій за однойменною книгою М. Матіос

Вистава на основі реальних подій 40-х років XX сторіччя на скривавленій Гуцулії — своєрідний спіритичний сеанс. Молитва-реквієм у містичному коловороті сценічного простору крізь час роз’ятрить та відкриє навічно незагоєні рани давно минулого, подарує сповідь та прощення “своїм” та “чужим”, “невинним” та “винним” мученикам історії. Бо тільки з любові та у муках народжується нове чисте життя. Народжується НАЦІЯ.

Інсценізація, режисура, візуальне рішення, музичне оформлення – н.а. України Ростислав Держипільський

  • Сценографія — з.д.м. України Олександр Семенюк
  • Пісенна режисура — лауреат Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка Наталка Половинка
  • Пластика — Андрій Кирильчук

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Коли: 26 квітня, 18:00

Майстер-клас «Малювання з Montclair»

Montclair Frankivsk запрошує на захопливий майстер-клас з малювання за участю професійного художника. Головна мета проєкту – надати кожному гостеві можливість відволіктися від буремних буднів та відпочити за створенням картини – своїми руками. Спробуйте, і ви захочете прийти ще раз!

Команда Montclair підготувала програму роботи над картиною таким чином, щоб результат був WOW попри те, чи є у вас відповідні навички, чи це буде ваш перший досвід. У поетапному створенні картини вам допомагатиме професійний художник. А ви зможете повторювати за ним або вносити власні авторські елементи – як побажаєте.

Усі матеріали для роботи (професійні полотна 40х40 або 35х45, акрилові фарби й фартухи) надаються.

Коли: 26 квітня 19:00; 27 квітня 19:00; 28 квітня 16:00

Де: Студія Montclair Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 164 (корпус 7, приміщення 184)

Я шукаю неба

Концерт Amelika Ocean у супроводі хору та живих інструментів

Amelika Ocean виступить в супроводі хору та живих інструментів.

На відвідувачів чекає грандіозна програма авторських християнських пісень. Пролунають вже відомі «Як ласкаво дивиться Марія», «Я шукаю Неба», «Не брати, а кати», «Як закінчиться війна» та інші пісні. Готують кілька прем‘єр.

На тих, кому полюбилась «Як ласкаво дивиться Марія», чекає подарунок – буде продовження пісні, що ще ніде не лунало.

Amelika Ocean – християнська православна співачка, авторка пісень, учасниця проєкту «Голос країни – 10».

Коли: 26 квітня 19:00

Де: Івано-Франківська Обласна Філармонія імені Іри Маланюк вул. Леся Курбаса, 3

І ЛЮДИ ЖИВУТЬ. АБДУЛ

Театральне свідоцтво про боротьбу за існування, в якій йдеться не про голе життя, а про гідність, про життя, яке не падає навіть у руйнації. І історія про невибачливу провину. Місце дії історій — Чечня, питання, які виникають, — наші: Хто ми є перед обличчям цих подій? Чи здатні ми визначити провину?

Коли: 26 квітня 19:30

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

27 квітня 

ЛІСОВІ АНГЕЛИ

Театральна вистава, жанр: театр тіней для дітей та дорослих, майстер-клас театру тіней для дітей.

Історія про німу дівчинку, лісові істоти та ангелів. Сценічна поезія, концерт з ляльками. За мотивами народної ромської казки з книги Еріки Мануш “Пеклонеберай”.
Після вистави відбудеться художня майстерня театру тіней для дітей.

Коли: 27 квітня 10:30

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Смачне малювання з Fabbrica

Fabbrica запрошує взяти участь в дитячому майстер-класі з інтуїтивного живопису.

На події діти створять милих дельфінів та отримають заряд позитивних емоцій від від незвичного процесу малювання.

Обіцяємо приємну атмосферу, гарний настрій та смачний десерт від Fabbrica.

Вік 6-12 років. Для менших діток присутність батьків обов’язкова.

Вартість 400 грн.

Коли: 27 квітня 11:00

Де: Вірменська 1

МІНІАТЮРИ

Час від часу, з різних приводів, створюється щось маленьке, що не можна назвати виставою, але воно має що сказати, прагне зустрічі з глядачем. Хотілось би, щоб десь у центрі міста був маленький театр, де щодня відбувалось би багато таких маленьких речей. Глядачі приходили б на деякий час, подивилися б одну-дві вистави, поспілкувалися б з акторами і пішли б собі далі. Сьогодні це утопічна ідея. “Мініатюри” – це маленька реалізація цієї утопії.

1. КОНСТАНТИН
Мій батько був художником. Він помер від діабету п’ять років тому. Цей етюд – спроба дізнатися більше про нього і його творчість, знайти можливе продовження його життєвої діяльності. Все це перемішується зі спогадами про дитинство.
КОНЦЕПТ, ДІЄ: Капитолина Колобова

2. В ОЧІКУВАННІ ДИВА

Є жінки, які навіть відчувають потребу бути сильнішими від чоловіка. Вона знала жінок, для котрих якраз це становило основну гостроту щастя, але сама до них не належала. Життя на правах сильнішого виснажувала її безглуздістю душевної нерівноправності.

КОНЦЕПТ, ДІЄ: Софія Брагина

3. МАНІФЕСТ

Світ і людське суспільство завжди дратували, надихали, спокушали, примушували, окремих людей формулювати заклики до того, як має виглядати світ і чим мають керуватися всі люди.

Коли: 27 квітня 14:00

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

ВОНИ ПРИХОДЯТЬ

Вистава про перетинання кордонів, національних і своїх власних.

Що втрачають ті, хто залишає свої домівки? Що втрачають ті, хто перетинає межі власного комфорту, безпеки, звичного способу життя? Що ми отримуємо, коли це робимо?
Де межа нашої емпатії та співчуття?

Коли: 27 квітня 16:00

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

“За двома зайцями”

В Національному драматичному театрі відбудеться відома комедія Михайла Старицького “За двома зайцями” в Івано-Франківську!  Отже, хто на кого полює? Свирид Голохвостий женеться за статками пана Сірка. А ще за ніжною, хай і бідною,  кралею Галею. Але і жінки у цій виставі тримають руку на пульсі. Проня Прокопівна страх як любить “розумного і багатого” нареченого, а її тітка Секлета Лемириха хоче будь-що урвати собі зятя-панича, який почав ходити до її доньки Галі. Але заєць тут один на двох – і той Голохвостий.

Комедія М. Старицького

Щоб потрапити на виставу “За двома зайцями” в Івано-Франківську, купуйте квитки на нашому сайті та в касах міста. Ще більше театральних вистав в афіші Івано-Франківська шукайте на нашому сайті.

Коли: 27 квітня 18:00

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

KRUT. Весняна акустика

KRUT із програмою “Весняна акустика” в рамках туру містами Заходу України!

Марина Круть — українська бандуристка і співачка, пісні якої знають по всій Україні. Фіналістка нац. відбору, амбасадорка бандури в Україні та світі.

Зануримось в глибокі звуки бандури та магічний вокал KRUT. Дозвольте собі відчути весняну атмосферу, яка заповнить серця ніжністю та світлом. Лише ви та ваші улюблені пісні.

Коли: 27 квітня 18:00

Де: ККЗ Арена-центр, вулиця Незалежності, 46

Гурт STANZA. «Час відважних»

КОНЦЕРТ гурту STANZA в Івано-Франківську

Відбуватимуться аукціони, розіграші за допомогою яких усі зможуть донатити, адже сьогодні найважливіше — це збережені життя захисників України.

А ще під час концертів буде презентація книги сина гітариста гурту STANZA, Героя російсько-української війни та її автора Євгенія Ролдугіна «Час відважних», який загинув у 2022 році.

Разом зі STANZA у цей вечір для вас виступатиме Тарас Квітик (гурт Сни Дріади)
Вхід на концерт для УБД – FREE
Інформаційний партнер РокРадіо.UA

Гурт «STANZA» активно підтримує наших хоробрих хлопців та дівчат ЗСУ, виступаючи у військових частинах та шпиталях, бере участь у різноманітних благодійних акціях та концертах.

Створений колишніми учасниками гурту «Хрестовий Похід» у 2009 році. Грає в стилі alt-rock, modern-rock.

Коли: 27 квітня 19:00

Де: Підземний перехід Ваґабундо, вулиця Пилипа Орлика, 7

28 квітня

“ПАРАДОКС”

ДІМ. Три літери. Одне слово. Війна. Тисячі заплутаних та незрозумілих емоцій, які ти відчуваєш вперше. Парадокс у тім, що тобі необхідно було втратити все, щоб знайти у собі ці три літери. Війна надала можливість зрозуміти реальну цінність цього слова.

Фільм засновано на реальних історіях українських студентів, які були вимушені виїхати за кордон від початку повномасштабної війни, та створений в рамках їх навчання на театральному факультеті в Яначковій Академії Музичних Мистецтв.

Коли: 28 квітня 15:00

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

“ЖАЛЬ”

Документально-драматична вистава, що розповідає про підлітків та їхні актуальні проблеми крізь призму депресії. Заснована на інтерв’ю з чеськими та українськими сім’ями. Театр “Фесте” співпрацював із жіночим освітнім об’єднанням “Весна”, яке відвідує багато чеських та українських родин. Дорослішання та проблеми, з якими стикаються сучасні підлітки, показані через досвід чеських та українських дітей, які намагаються знайти новий дім у Чехії.

Коли: 28 квітня 16:00

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

ВИСТАВА “ДОН КІХОТ”

Лірична трагікомедія «Дон Кіхот»

«Дон Кіхот» реклами не потребує, бо після Біблії – це найбільш тиражований роман світової класики.

Постановка «Дон Кіхот» на сцені Франківського драмтеатру в режисурі Міхая Тарни увібрала в себе надбання світової класики про історію лицарства – Мігеля де Сервантеса Сааведри, Мігеля де Унамуно, Федеріко Гарсіа Лорки, а також – імпровізації режисера і акторів Франківського драмтеатру.

Хореографія Дмитра Леки, музичне оформлення Надії Левченко, костюми Олени Андрійчук, режисура і сценографія Міхая Тарни.

Іспанський філософ Мігель де Унамуно, який спробував розкрити не помічений іншими глибинний сенс цього персонажа епохи Відродження, написав, що Дон Кіхот – це іспанський Христос. Власне, усі кращі сторінки історії – це історія лицарства, і сьогодні як ніколи, нам потрібен Дон Кіхот.

У нашій постановці ми йдемо за людиною, яка хоче змінити світ і зробити його кращим, але без мук і без самопожертви цього зробити неможливо. Це наша розповідь про жертовність. Не без самоіронії, не без сміху і жартів, не без парадоксів, бо без них життя неможливе та прісне, але з великою вірою у лицарство. Бо уся історія людства – про це.

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Коли: 28 квітня 18:00

Читайте також: Яку роботу пропонують у Франківську: актуальні вакансії станом на 22 квітня

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору