Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чорнобильcька катастрофа: цифри, вплив на Прикарпаття й задокументована трагедія

Сьогодні минає 38 років з дня наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства — вибуху на Чорнобильській АЕС. За екологічними наслідками вона переросла у планетарний масштаб, проте світ дізнався про смертельну загрозу тільки через 2 дні, коли радіоактивна хмара вже встигла поширитися  Європою та дійти до США.

Згадує історію Інформатор.

Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних наслідків чи не у кожній сфері нашого існування. За екологічними наслідками вона переросла у планетарну катастрофу — радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.

Внаслідок вибуху, який і спричинив викид радіації, загинуло 30 співробітників АЕС протягом кількох місяців з моменту аварії.

За оцінками незалежних експертів, близько 500 тисяч людей померли від променевої хвороби.

8,5 мільйонів з України, Білорусі, росії після аварії отримали значні дози опромінення.

90 784 особи було евакуйовано з 81-го населеного пункту України до кінця літа 1986 року. Понад 600 тисяч осіб стали ліквідаторами аварії – боролися з вогнем і розчищали завали.

200 тисяч квадратних кілометрів – на таку територію поширилася дія радіації.

11 тонн ядерного палива було викинуто в атмосферу внаслідок аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС.

Світ дізнався про катастрофу через 2 дні, бо радянські спецслужби приховували катастрофу.

В Україні знято гриф “таємно” з усіх архівів ВНК – НКВС – КДБ. Наразі їх оцифровують.

Так, до річниці аварії на Чорнобильській АЕС була опублікована збірка довідок КДБ УРСР. Документи доводять, що спецслужби знали про ненадійність обладнання і помилки під час будівництва атомної станції. Але, замість усунення проблем, значних зусиль доклали до приховання інформації про катастрофу, коли вона все ж трапилася.

За свідченнями десятків інформаторів сьогодні ми дізнаємося про масові порушення під час будівельних і монтажних робіт.

Наслідки Чорнобильської трагедії на Прикарпатті

В нашій області від радіаційного забруднення постраждало 5 сіл — це Стецева, Стецівка, Русів, Потічок і Підвисоке Снятинської громади, повідомляє Суспільне.

У квітні 1986 року в повітря, ґрунт і воду тут потрапили такі радіонукліди: цезій-137, йод-131 та стронцій-90.

“Йод — найлегший. Період розпаду – 17 діб. Хоча ми знаємо, яку небезпеку він несе. Це — вплив на щитоподібну залозу і це призводить до онкозахворювань. Стронцій — період розпаду до 60 років, а цезій-137 — понад 60 років. Враховуючи, що 38 років всього минуло, період розпаду — до 2048 року”, — розповів доктор технічних наук, професор катедри екології ІФНТУНГ Олег Мандрик.

Ці п’ять сіл були віднесені до четвертої зони радіоактивного забруднення — зони посиленого радіологічного контролю за постановою кабміну Української РСР від 1991 року.

Кінематограф

У 2019 році студія HBO презентувала британо-американський мінісеріал “Чорнобиль”, який вразив мільйони глядачів. Нагадаємо, що за рейтингом IMDb тоді ця робота посіла 2 місце серед найполярніших серіалів у всьому світі. Першу позицію отримала “Гра престолів”.

В цій п’ятисерійній роботі розповідається про аварію, її ліквідацію, евакуацію населення з Прип’яті, історію Людмили Ігнатенко, замовчування радянських спецслужб та долю науковця Валерія Легасова, який першим почав говорити про фатальні наслідки радіоактивного викиду.

До слова, він помер 26 квітня 1988 року, за офіційною версією, через самогубство шляхом повішення. Валерій залишив послання на диктофоні, в якому йшлося про засекречені деталі Чорнобильської катастрофи, проте запис було стерто.

Щодо Людмили Ігнатенко, вдови пожежника та одного з перших ліквідаторів катастрофи, то за її словами, не все в серіалі відповідає дійсності.

4 роки тому з нею поспілкувались наші колеги з BBC. Радимо переглянути наступний матеріал.

Додаємо ще кілька відео з українського ютуба, які, у різному форматі, розкажуть про трагедію:


Також радимо прочитати наше інтерв’ю ““Ніхто по суті не розумів, що відбувається”: спогади медсестри, яка надавала допомогу в Чорнобилі”.

В матеріалі Євгенія Ковтун розповідає про те, як медики з Прикарпаття їхали надавати допомогу постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Головне фото взято з відкритих джерел.

Лілія Оленюк

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору