Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Повернення до традицій: у Франківську для дітей провели майстер-клас з розпису писанки

Повернення до традицій: у Франківську для дітей провели майстер-клас з розпису традиційної воскової писанки

Сьогодні, 28 квітня, в науковому містечку “Нова енергія” для дітей провели майстер-клас з розпису традиційної воскової писанки. Про ідею майстер-класу читайте далі.

Повідомляє Інформатор 

Майстер-клас ділився на дві групи. Перша група розпочала розпис писанок об 11:00 й закінчила о 13:00. Друга з 13:00 до 15:00.

За словами організаторки, співзасновниці сімейної компанії “POSTULGA family art” Юлії Постульги очікували на 15 учасників, однак перша група налічувала тільки 2 діток з матусями, друга 6 дітей.

Вікова категорія, на яку орієнтований майстер-клас від 4 до 7 років. Для дітей віком 4-6 роки проводили  майстер-клас з крапанок, бо це безпечніше заняття. Від 7 років діти можуть вільно користуватися свічкою та писачком, звичайно під наглядом дорослих.

Юлія Постульга родом з Харкова. Переїхала в Івано-Франківськ. У рідному Харкові разом з чоловіком займалися розписом інтер’єрів, до початку повномасштабного вторгнення була керівником творчої майстерні.

“Я дуже люблю цей процес (ред. розпис писанок) з дитинства, десь з років 7 відвідувала творчі заняття. Саме у Харкові навчилася розмальовувати писанку. Для мене розпис писанок — повернення до нашої культурної спадщини та власних традицій. “, – поділилася з нами організаторка майстер-класу.

На даному майстер-класі діткам та батькам були запропоновані візерунки писанок з різних регіонів України, але як розповіла організаторка діти мали можливість придумати ескіз та по ньому створити власну писанку.

На думку Юлії Постульги такі майстер-класи корисні та цікаві не тільки дітям, але й батькам, адже це можливість навчитися чомусь новому та спроба відволіктися від негативу. Це своєрідна сімейна терапія.

Пані Наталія прийшла на мк, щоб підтримати сина та спробувати самій створити писанку. Жінка вважає, що під час війни такі майстер-класи потрібні. Перш за все тому, що це можливість показати дітям наші справжні українські традиції. Каже, що це не та писанка, яку можна купити в магазині, це зовсім інша, своя. Це власноруч створений шедевр.

“Я коли побачила оголошення про цей мк, сказала сину – “ти маєш спробувати”. Він спочатку просто сидів. Казав, що не виходить. Я його підтримувала кажу: старайся в тебе все вийде. І знаєте, що? все-таки вийшло. Син дуже здивувався. Каже мені: вав в мене така класна писанка, своя. Питаю будеш освячувати — буду”, – поділилася з нами Наталія мама учасника мк.

Спробувати розмалювати писанку прийшла й Марія з дочкою. Вона розповіла, що їй цікавий сам процес.  До цього часу не розписувала писанку. Разом з дочкою створили писанки у флористичному стилі (намалювали квіти, пташку, сонечко).

“Найважче було приступити робити ескіз олівцем. Це щось неймовірне, магія. Такі майстер-класи дуже потрібні під час війни, бо в такий спосіб ми згадуємо традиції наших предків. Я раніше думала, що таку красу можуть зробити лише майстри з великим досвідом, але ні. Виявляється, що я теж можу зробити писанку”, – поділилася Марія мама учасниці мк.

З 1 травня організатори планують провести ще один майстер-клас з розпису писанки. Дату та місце повідомлять додатково.

Інформатор радить відвідати майстер-клас та переконатися, що кожен з нас може створити шедевр.

Читайте також: Івано-Франківськ у тюльпанах: у мережі та наяву. Фоторепортаж

Христина П’ятнюк

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору