Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Поливаний понеділок: звідки пішла традиція

Поливаний понеділок: звідки пішла традиція

Понеділок, після Великодня, називають поливаним. Звідки з’явилась така традиція, яка користь та шкода від таких обливань – читайте у матеріалі.

Розповідає Інформатор.

Поливаний, Великодній, Світлий чи Волочильний понеділок — це другий день Великодніх свят. Він відкриває Світлий тиждень. Здавна вірили, що у понеділок після Пасхи вода стає цілющою та оздоровлює людей. В цей день заведено поливати інших водою для духовного очищення. Зараз в Україні звичай перетворився на розвагу та зберігся здебільшого в західних регіонах.

Раніше була традиція, коли не одружені парубки ходили по хатах, де є дорослі незаміжні дівчата, та обливали їх. За це їм дарували писанки. Або ж дівчата могли дарувати домашні смаколики, щоб уникнути обливань.

Дівчата на Гуцульщині ховали великодні яйця за пазуху, а парубки намагались їх відібрати. Отримавши яйце, вони обливали жінок водою.

Звідки пішов звичай?

Чимало звичаїв, які вірянам здаються християнськими, насправді виникли ще за язичництва. Адже давно відомо, що церква з часом адаптувала багато народних традицій. Сьогодні давні язичницькі звичаї переважно наповнюють християнські свята символізмом і примножують традиції.

Поливаний понеділок — весняний звичай очищення водою, який, напевно, намагались викорінити найбільше. Наприклад, у XV столітті цей звичай заборонявся зовсім, а в XVIII столітті було заборонено піддавати традиціям Поливаного понеділка тільки тих, хто не був на ранковому богослужінні православної церкви. Однак у деяких регіонах України та країнах Європи звичаї Поливаного понеділка все ж існують досі.

За часів Київської Русі Поливаний понеділок незмінно святкували три дні, називаючи їх — Волочильники. Було заведено облити за ці дні абсолютно все і всіх, у такий спосіб “омиваючи і очищаючи” жінок і домашніх тварин, хворих, цінні речі. Вважалося, що це принесе вдачу і багатство.

Інформатор закликає бути обачними й тих, хто буде обливати й кого обливатимуть!

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору