Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківську, вітаємо! 362 роки тому місто отримало Магдебурзьке право

Сьогодні наше місто стало старшим на ще один рік. Саме в цей день, понад 300 років, тоді ще Станиславів отримав незалежність у самоврядуванні та судочинстві, почав свій активний розвиток в один із найпотужніших міст на теренах Галичини. Любий Франківську, зі святом! Пригадуємо 1662 рік  разом з Інформатором. 

Повідомляє Інформатор.

Засновником та власником міста, у той час, був Анджей Потоцький — польський шляхтич, військовий та політичний діяч Речі Посполитої.

Він будує фортецю навколо міста, залучає торговців, а 7 травня 1662 року надає Станиславову Магдебурзьке право на судочинство та самоврядування.

Франківськ отримує можливість наймати міських держслужбовців та оплачувати їхню працю. Також Анджей надає новоприбулим жителям міста 20-річне звільнення від податків та дозволяє заснування пивоварень, солодівень, хуторів й створення ремісничих цехів.

Самоврядування в місті мала виконувати міська рада, яка складалась з 12 членів. Обирати їх потрібно було 1 січня, а 21 січня з-поміж 12 депутатів ті мали визначити війта та чотирьох радників.

Першим війтом Станіславова став Бенедикт Андришовський.

Сьогодні в місті ми маємо суди, податкову, поліцейських та пожежників, а почалось це все саме з 1662 року. Тоді ж у Франківську минулого з’являються цепаки (поліцейські), які дивились за порядком, замикали браму та виконували обов’язки сучасних пожежників. Також для збору та розподілу податків назначають двох люнарів (себто, податковий агент на сучасний лад).

Зокрема у місті з’являються цивільний та кримінальний суди, й щось схоже на нотаріальні послуги, такі як складання заповіту та поділ майна покійного. В складі міського самоврядування окремо визначають бургомістра та лавників (члени судової колегії), які опікуються цими питаннями.

Саме 1662 рік став визначальним в історії міста та дав йому можливість для розвитку. Розвитку в той край, який ми сьогодні маємо.

Вітаємо, Станіславове!

А святкувати “день народження” ми будемо аж до неділі, 12 травня. Щоб не проґавити цікаві події додаємо нашу афішу до Дня міста.

До теми: День Івано-Франківська: фоторепортаж міста в різні пори року

Історичні факти взято з книги першої “Життєпис Івано-Франківська” авторів Романа Діда та Володимира Устинського. 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору