Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

Визволителі, жертви радянських репресій чи НКВДисти: хто похований під монументом у Франківську, який сьогодні облили фарбою

Інцидент стався сьогодні вночі, 9 травня. Невідомі облили червоною фарбою монумент радянським військам, які звільняли Прикарпаття у 1944 році, проте той був встановлений у середині 60-их років минулого століття та ще й поблизу катівні НКВД.  Ми вирішили розібратися в історії цієї “пам’ятки” радянської окупації та з’ясувати, чому вона досі є на теренах Івано-Франківська.

Повідомляє Інформатор.

Щодо сьогоднішньої ситуації ми отримали коментар від начальника сектору комунікації ГУ НП Андрія Яцківа. За словами правоохоронця, оперативно-слідча група працювала на місці події. Наразі поліцейські встановлюють осіб, які це зробили.

Ситуацію нам погодився прокоментувати автор допису, який ви бачите нижче,  директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери Ярослав Коретчук.

За його словами, проблема “застрягла” через суперечності між двома законами: про декомунізацію та “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років”.

“Закон “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років” говорить про те, що такі об’єкти, де є поховання, не можна десь чіпати. І водночас Міністерство культури, після початку повномасштабного вторгнення, надіслало всім органам місцевого самоврядування, бо, тому що почався цей процес, як то кажуть в Україні, знесення-демонтажу об’єктів, а Міністерство культури та інформаційної політики надіслало усюди листи, рекомендації, щоправда, не рішення, просто рекомендації, що вирішення питання щодо таких об’єктів буде проводитися після завершення війни в Україні, яка зараз триває”, – вважає Ярослав Коретчук.

На думку директора музею, подібні дії можна здійснити тільки за політичною волею міста. Себто, маємо приклад у сусідній Львівській області, де такі пам’ятки, що підпадають під закон про “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років”, були все ж усунені за бажання громад.

Як стверджує історик, цей монумент був зведений у 1960-их роках і, ймовірно, там можуть бути поховані не солдати, що “звільняли” Прикарпаття у 1944 році, а працівники НКВД, які працювали в ті роки неподалік.

Що робити з тілами похованих там людей? 

Наразі у Франківську діє КП “Пам’ять“, яке саме і займається пошуком та перепохованням жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів.

Ми поспілкувалися з Василем Тимківим, директором підприємства та очільником громадської організації Івано-Франківського обласного історико-просвітницького товариства “Меморіал” імені Василя Стуса.

Він підтвердив суперечності між законами, які згадував пан Ярослав. Наразі “Пам’ять” саме цим і займається, як коментує очільник:

“Наше місто, в першу чергу, міська влада повинна прийняти рішення про виконання такого перепоховання, визначити місце, на якому цвинтарі це треба зробити перепоховання. Ми зараз над цим працюємо. Думаю, що і голова міста, і депутатський склад міської влади нас підтримає”. 

Як каже пан Василь, все ж це непорозуміння в законах уповільнює цей процес. Також лідер товариства “Меморіал” припускає, що на цьому місті могли бути поховані жертви радянських репресій або ж працівники карательних органів тоталітарного режиму.

Про тезу “українці воювали у Другій світовій війні й ці монументи — пам’ять про них”. 

Так, наші українці дійсно були у складі радянських військ, які прогнали з нашої території нацистські війська. Проте все ж вони воювали в окупаційній армії, оскільки Радянський Союз силою захопив Україну.

Як стверджу пан Василь: “Ці загиблі, можна вважати, є жертвами воєн і жертвами тоталітарних режимів… Це (ред. про подібні монументи) є совєтські ідеологеми і безумовно потрібно забирати з наших центральних вулиць, центральних площ і перепоховувати їх на цвинтарі.” 

Щодо рештків, то їх викопують та роблять перепоховання на кладовищах з почестями, а ось самі радянські меморіали демонтовують, бо вони є “маркуванням” присутності Союзу на захоплених теренах країн.

Наразі Інформатор очікує на коментар від міської влади щодо цього питання.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

https://t.me/if_informator

Нагору