Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Має зробити процес мобілізації більш справедливим: про доступ та функції реєстру “Оберіг”

Має зробити процес мобілізації більш справедливим: про доступ та функції реєстру "Оберіг"

18 травня запрацює новий мобілізаційний закон, яку інформацію можна буде побачити у реєстрі про себе. Про це розповіла заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко в інтерв’ю для найбільшої спільноти розробників України – DOU.

Повідомляє Інформатор 

Нагадаємо, що реєстр “Оберіг” – це електронна база даних про військовозобов’язаних, призовників і резервістів, потрібна, що потрібна для ведення військового обліку. ”

Оберіг” автоматично наповнюється інформацією з різних державних реєстрів, а також даними, зібраними працівниками ТЦК та СП. Також у ньому можна знайти й іншу інформацію про особу.

Які функції виконуватиме реєстр для держави і які — для військовозобов’язаних?

Катерина Черногоренко розповіла, що реєстр має поліпшити процес мобілізації та зробити його більш справедливим. Щоб кожен, хто приходить до армії або мобілізується, був залучений максимально ефективно — відповідно до своєї освіти, навичок і побажань.

Реєстром користуватимуться і в рекрутингових центрах, і в ТЦК.

“Умовно, військова частина надсилає запит, що їй потрібні фахівці певного профілю. Є ймовірність, що в територіальному центрі є людина з відповідною освітою та досвідом, її можуть спрямовувати на профільну посаду за запитом”, – додала Черногоренко.

Наразі “Оберіг” працює зі 6 державними реєстрами:

  • реєстром Державної податкової служби;
  • реєстром Державної реєстрації актів цивільного стану;
  • реєстром Державної судової адміністрації;
  • реєстром Державної прикордонної служби;
  • реєстром Міносвіти;
  • реєстром Державної міграційної служби.

Надалі реєстр планує розширювати взаємодію з іншими державними реєстрами.

У процесі під’єднання реєстру Пенсійного фонду звідти можна буде отримати дані про досвід людини, у якій галузі вона працювала та чим займалася. А також буде взаємодія з Мінцифри, щоб створити електронний військово-обліковий документ.

Посадовиця також зазначила, що доступ до роботи з реєстром мають лише навчені оператори, які завіряють кожну свою дію електронним підписом. Це означає, що можна простежити кожну зміну, день, час і посадову особу, яка вносила інформацію. Це допомагає запобігати корупційним ризикам і швидко виявляти аномальну активність, наприклад, зняття з обліку за ВЛК.

Власником реєстром є Міноборони, його розпорядниками є Генштаб, СБУ та розвідка. А вносять інформацію в “Оберіг” посадові особи в ТЦК, які мають доступ до державної таємниці.

“Кожну зміну даних у записі людини працівники ТЦК та СП завіряють електронним підписом, навіть отриману з інших реєстрів”, – зазначила Катерина Черногоренко.

В електронному кабінеті людина не бачитиме історію змін щодо кожного поля з датою, але бачитиме загальну дату оновлення. Наприклад — дані оновлено 18 травня 2024 року.

Інформація, яку людина буде бачити про себе з “Оберегу”. Джерело – DOU

Крім цього Катерина Черногоренко зазначила, що в “Оберезі” є окреме поле про статус вручення людині повістки —  коли була вручена та який статус. Інформування військовозобов’язаних відбувається лише згідно із законодавством — особисто та завірено підписом. Всі інші методи наразі не є правомірними.

Станом на квітень в “Оберіг” додали оцифровану інформацію про військовозобов’язаних у всіх 24 регіонах України. Загалом уже є понад 40 мільйонів запитів на отримання або верифікацію даних людей. Все це відбувається автоматично в системі без участі самих військовозобов’язаних, що подекуди звільняє їх від зайвого відвідування ТЦК та СП.

На головному фото заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко. 

Читайте також: ВЛК, МСЕК, рапорти та виплати: в одному застосунку для військових та ветеранів

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

https://t.me/if_informator

Нагору