Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Провідна неділя-2024: обряди та звичаї цього дня

Провідна неділя-2024: обряди та звичаї цього дня

Провідна неділя, яка відома також як Червона гірка, Антипасха чи Фомина неділя, це традиційний поминальний день, що відзначається в першу неділю після Великодня. 

Про традиції та прикмети, пов’язані з поминальними днями розповідає Інформатор покликаючись на сайт новин Волині “Конкурент”

У 2024 році Провідна неділя припадає на 12 травня.

Обряди та звичаї у поминальні дні

За традиціями, на Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. Впродовж тижня після Великодня заведено виставляти на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також кілька крашанок, щоб задовольнити їхній голод.

У поминальну неділю душі повертаються на небо. От родичі й приходять на цвинтар попрощатися. А якщо в цей день іде дощ, то якась із душ ніби-то плаче через те, що Господь її не відпустив за гріхи.

Насправді традиція проводів з’явилася раніше від християнства і має язичницькі корені. Язичники поминали родичів у період весняного відновлення природи. В ті часи це дійство символізувало колообіг “життя — смерть — життя”. Вважалося, що спільна із покійними трапеза живим додавала впевненості у сьогоденні, а мертвим допомагала заспокоїти дух.

Коли ця традиція перекочувала до християнства, її дещо змінили. Почали відспівувати молитви не тільки в церквах, але й на цвинтарі. Освячували їжу, а вже тоді, біля могил, ділилася свяченою трапезою. Серед особливих страв виокремлюють: паску (можна залишити освячену ще з Великодня), книші, коливо, пироги, фарбували нову порцію крашанок.

Поминальні підготування починаються з того, що потрібно прибрати могилки. Етнографи зазначають, що здавна могли починати прибирання ще до Великодня.

В день проводів потрібно вітатися з могилками й казали: “Дай нам, Боже, щастя, здоров’я, всякого добра, а померлим дай, Боже, лежати та цю землю тримати”.

Заведено запалювати на могилі свічку з чорною стрічкою.

Що можна і не можна робити у поминальний тиждень?

Як пише 24 канал, споживати принесені наїдки на кладовищах продовжують і зараз, вже і в християнстві. Тільки от церква не рекомендує цього робити.

Священники наполягають на тому, що завдання людей під час Радуниці – не наїдатися й напиватися на цвинтарі, а потім ще й залишати наїдки на могилах. Адже це все можуть розтягнути дикі звірі, пташки, безпритульні собаки. Ні, християни мають ділитися з тими, хто потребує. Тому краще віддати кілька пасочок у притулок для бездомних людей.

І, найголовніше, що церква забороняє робити на Провідну неділю та в поминальний тиждень? – споживати алкогольні напої на цвинтарі, чим українці часто, навпаки, зловживають.

Провідна неділя: народні прикмети

Українці здавна вірили в прикмети та повір’я. З Провідною неділею також пов’язано чимало цікавих. Наприклад, вірили, якщо хлопець чи незаміжня дівчина не будуть брати участі у гуляннях, доля на них розізлиться, тому вони будуть сидіти без пари аж до наступного року.

Існувала цікава традиція, коли господині обмивали ікони в домі джерельною водою. Вірили, що це допоможе покращити стан здоров’я членів родини і матеріальне становище. Також вранці у Провідну неділю цією водою обов’язково вмивалися. Спочатку старше покоління вмивало наймолодших домівників, а вже потім себе.

Рано-вранці читали молитви для довгого і щасливого життя. Водночас ці молитви були звернені не лише до Господа, але й до покійних родичів, які повинні «попросити» за рідню на тому світі.

Читайте також: “Залякування та антиукраїнські наративи”: на Волині священнику ПЦУ повісили гранату на паркан будинку

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору