Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що потрібно знати про доступ до публічної інформації: коментар експерта

Чи чули ви колись про Закон України «Про доступ до публічної інформації»? Саме він має забезпечувати право кожної особи отримати суспільно важливу інформацію, якою розпоряджаються представники влади. Надзвичайно важливий Закон не тільки для журналістів чи громадських активістів, а й для кожного громадянина нашої країни. Детальніше в експертному матеріалі керуючого Адвокатським бюро “Анни Даніель”. 

Закон України «Про доступ до публічної інформації» визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

На виконання цього закону, виконавчі комітети міських рад створюють сектори з питань доступу  до публічної інформації, на який покладено обов’язок реалізовувати право запитувачів інформації на доступ до публічної інформації, що знаходиться у володінні виконавчого комітету певної  міської ради.

Публічною інформацією є відображена та задокументована будь-якими засобами на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством,  або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень. Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом.

Інформацією з обмеженим доступом є:

1) конфіденційна інформація;

2) таємна інформація;

3) службова інформація.

Доступ до публічної інформації здійснюється шляхом:

  • надання інформації у відповідь на запит;
  • оприлюдненням інформації на власних ресурсах.

В умовах воєнного стану відповідно до положень ч. 3 ст. 34 Конституції України,  ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» право на доступ до інформації може підлягати обмеженням, перш за все, для захисту інтересів національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням.

Публічна інформація, розпорядником якої є міська /сільська рада – це відображена та задокументована будь – якими засобами та на будь – яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання міською/сільською радою своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні міської/сільської ради та виконавчого комітету відповідно до її повноважень.

На офіційному вебсайті оприлюднюється публічна інформація:

– Рішення міської ради, рішення виконавчого комітету, розпорядження міського/сільського голови;

– Проекти рішень міської/сільської ради, виконавчого комітету що підлягають обговоренню в порядок та у спосіб, визначений законодавством України, а також положення, порядки, інші документи, що регламентують надання адміністративних послуг населенню;

– Інформація про факти, що загрожує життю, здоров’ю та/або майну осіб і про заходи, що застосовуються у зв’язку з цим підлягає негайному оприлюдненню.

Анна Даніель, адвокат, кандидат юридичних наук,

керуючий Адвокатського бюро “Анни Даніель”

До теми: “З усіх питань були прийняті відповідні рішення”: як Тлумацька міська рада НЕ повідомляє про свою роботу

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору