Інформатор Івано-Франківськ

РЕКЛАМА

Колекційні банкноти України: цікаві екземпляри для колекціонерів

Колекційні банкноти України: цікаві екземпляри для колекціонерів

Сучасні колекціонери збирають не тільки рідкісні монети. Якщо колекціонерів монет називають нумізматами, то збирачі банкнот іменують себе боністами. Предметами  цікавості можуть бути не тільки купюри інших країн, але і колекційні банкноти України. За понад 30 років незалежності Україна може представити дуже цікаві купюри.

Особливості банкнот

Перші екземпляри з’явилися ще на початку 90-х років. Уже в 1991 році випускалися купони (карбованці). Це були звичайні паперові гроші, які мали мінімальний захист від підробки. Попри це, деякі з видів грошей можуть коштувати досить дорого. Наприклад, вартість звичайних паперових карбованців може доходити до кількох сотень гривень. Звісно, все залежить від стану.

На вартість банкнот впливають різні фактори. Серед них:

  • ступінь пошкодження;
  • рік випуску;
  • підпис голови Національного банку та інші.

Найзручніше купувати одразу колекційні набори. Вони постачаються в спеціальному блокноті чи альбомі, на сторінках якого розміщені купюри. В таких альбомах зібрана повна колекція банкнот, що випускалися в роки незалежності. Це гроші номіналом від 1 до 1000000 карбованців. Замовити такі набори завжди можна в інтернет-магазині для колекціонерів Монітекс.

Колекційні банкноти-гривні

Не тільки купони становлять цікавість для боністів. Паперові гривні також випускаються вже близько 30 років. Дуже важко знайти екземпляри номіналом в 1, 2, 5 чи навіть 10 гривень того часу. Якщо ж банкнота знаходиться в ідеальному стані, її вартість суттєво зростає. Саме такі екземпляри найцікавіші.

Цінність залежить не тільки від стану, але і від підпису голови Національного банку. Якщо особа була головою банку мінімум часу, то вартість купюри додатково зростає. Наприклад, за паперову гривню в ідеальному стані з підписом Ющенка боністи готові віддати 500 грн та навіть більше. 2 гривні з підписом Матвієнка оцінюються колекціонерами в 1200 грн. Це лише частина прикладів. Дізнатися більше про паперові гроші України та купити чи продати їх можна на сайті Monitex.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Хочете рекламу? Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору