Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті триває процес декомунізації: 19 пам’ятників знесено, 8 вулиць перейменовано

На Прикарпатті триває процес декомунізації: 19 пам’ятників знесено, 8 вулиць перейменовано

Прикарпаття, регіон з багатою історією та культурою, має складне минуле, яке відображено у її пам’ятках. Від часів радянської окупації в області залишилося чимало маркерів, які сьогодні продовжують прославляти подвиги комуністичного режиму. 

Розповідає Інформатор. 

За даними ОВА лише від 1 квітня по 15 травня 2024 року в Івано-Франківській області кількість пам’ятників радянської епохи зменшилася на 19, а вулиць на 8. 

Під час наради, яка відбулася 2 квітня, на сайті Івано-Франківської обласної військової адміністрації створили рубрику “Декомунізація області” з Google-формою, щоб зібрати додаткову інформацію про демонтаж, перенесення пам’ятників, пам’ятних знаків та перейменування вулиць.

Але за півтора місяця, від громад не поступило жодного звернення.

У пресслужбі ОДА повідомили, що робоча група з питань декомунізації та деколонізації на території Івано-Франківщини, проводить виїзди в громади в яких залишаються радянські боввани та не перейменовані вулиці.

“На 15 травня, в області залишається 5 не перейменованих вулиць і 52 радянських пам’ятників, які потрібно декомунізувати, тобто демонтувати”, – зазначили в ОДА.

В ОДА додали, що за останній час найбільше перейменованих вулиць припадає на Городенківську громаду, адже лише на початок квітня, під декомунізацію потрапило близько 35 вулиць. Рішення про декомунізацію в громадах  приймають під час засідань виконавчого комітету.

Нагадаємо, на онлайн карті, яка була створена ГО “Декомунізація. Україна” можна побачити скільки радянських маркерів лишилося не тільки в Івано-Франківській області, але і по всій Україні.

Інформатор продовжує досліджувати тему радянських пам’ятників на Прикарпатті.

До теми: Козацький хрест замість солдата: ще один радянський пам’ятник планують прибрати на Прикарпатті

У Бурштинській громаді планують демонтувати 6 радянських пам’ятників

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору