Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Чи зможуть ЦНАПи в Івано-Франківську оновлювати дані про військовозобов’язаних: роз’яснення

Чи зможуть ЦНАПи в Івано-Франківську оновлювати дані про військовозобов'язаних: роз'яснення

18 травня почне діяти новий мобілізаційний закон, цього ж дня військовозобов’язані мають отримати доступ до реєстру “Оберіг” через електронний кабінет. Однак вчора, 15 травня на сайті  українського медіа LIGA.net з’явилася новина про те, що Уряд досі не надав ЦНАПам доступу до необхідних систем, для оновлення військово-облікові даних. Чи справді це так?

З’ясовував Інформатор 

Дана новина була опублікована вчора, о 23:16. Сьогодні ж, вона викликала шквал емоцій та “нерозуміння”. У статті зазначили:

скрін першоопублікованої новини

“Закон про мобілізацію передбачає, що частина відповідальності за оновлення даних військовозобов’язаних ляже на Центри надання адміністративних послуг. Однак уряд досі не надав ЦНАПам доступу до необхідних систем. Про це в коментарі LIGA.net повідомив співрозмовник в одній із місцевих адміністрацій Харківської області”. 

Однак сьогодні новину вже встигли оновити. Зокрема додали, що 16 травня заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін опублікував допис, що ЦНАПи вже “готові надавати послугу “актуалізація даних військовозобов’язаного”.

Скрін оновленої інформації

Інформатор звернувся за коментарем до директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

Він зазначив, що ЦНАПи готуються до процесу оновлення даних про військовозобов’язаних громадян. Працівники навчання пройшли. Запит на Міністерство цифрової трансформації подали – 18 травня доступ мають відкрити. 

Також Питель додав, що ЦНАПи не будуть вклеювати штрих-коди, не робитимуть відміток у військово-облікових документах – “Це не функція ЦНАПу”. 

“Зараз електронного кабінету немає в доступі, бо немає 18 числа. Ми у суботу працюємо, тоді вже остаточно зможемо сказати, яка ситуація чи відкрито доступ. Зараз зарано ще про це говорити, але те, що Міністерство цифрової трансформації навчання провело, це факт. Ми брали участь у цьому навчанні”, – резюмував Богдан Питель.

Нагадаємо, що згідно з законом військовозобов’язані особи віком від 18 до 60 років можуть звертатися в ТЦК, ЦНАП для оновлення даних також можуть користуватися електронним кабінетом.

Оновити дані може буде впродовж двох місяців — з 18 травня до 18 липня, в будь-якому відділенні ЦНАПу.

Інформатор нагадує про перевірку інформації.

Читайте також: Має зробити процес мобілізації більш справедливим: про доступ та функції реєстру “Оберіг”

Христина П’ятнюк 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору