Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Українська культура в об’єктиві”: як в Івано-Франківську відзначають День вишиванки

Сьогодні, 16 травня,  у франківській фортечній галереї “Бастіон” відбувся культурно-просвітницький захід “Українська культура в об’єктиві”, який присвячений до Всесвітнього дня вишиванки. Організував подію Благодійний Фонд “Рокада”. Фоторепортаж далі.

Повідомляє і показує Інформатор.

Захід має підкреслити значення традиційного українського одягу та сприяти поглибленню розуміння української культури. 

Координатор осередку “Рокада” та організатор виставки  Святослав Лахоцький зазначає, що героїнями фотопрезентації стали жінки, які покинули свої домівки через повномасштабне вторгнення. Знімки у вишиванках та кептарях зроблені для того, щоб ті познайомились з нашою культурою та звичаями.

“Фотографувались жінки в Івано-Франківську в “Промприладі”. Схожу виставку ми робили минулого року до Всесвітнього дня біженців. Від початку повномасштабного вторгнення “Рокада” почала працювати з внутрішньо переміщеними особами”, – повідомляє Святослав Лахоцький.

Також, організатор зазначає, що Благодійний Фонд “Рокада” в Україні працює понад 20 років. 

Регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я Лариса Підвербецька вважає, що День вишиванки — це надзвичайно важливе свято для кожного українця з різних куточків України.

Наші предки разом з нами в тих вишиванках, в яких ми сьогодні одягнуті і це є досить символічно. Якщо раніше ми говорили про любов та ніжність нашої нації, то сьогодні говоримо про нашу стійкість та віру у перемогу”, – каже Лариса Підвербецька.

Координаторка вважає, що для внутрішньо переміщених осіб,  День вишиванки є дуже важливим, тому що раніше у них могло не бути традиції святкувати такі події. Себто, це можливість відродити забуті звичаї. 

“Сьогодні для вимушених переселенців це дуже важливо на ментальному рівні, тому що вони відчувають нашу єдність. Західна, Південна та Східна Україна підтримують одне одного і в цьому проявляється наша життєстійкість”.

Зокрема на виставці можна побачити вироби з овечих шкур. Як зазначає майстер-кушнір, реставратор старовинних кептарів та кожухів й співзасновник проєкту «ВІДРОДЖЕННЯ» Михайло Вінтонюк, вони є доробками ручної роботи. 

“Мені подобається відроджувати втрачене. В моїй колекції є 15 виробів. Деякі речі не так легко знайти в хорошому стані, є пошкоджені, але це не впливає на їхній вигляд”, – каже реставратор.

Михайло Вінтонюк наголошує, що ті кептарі, які він відреставрував, доповнює сорочкою, вишиванками, запасками та робить фотозйомку.  

За один рік майстер відреставрував близько 80 одиниць кептарів.  

Також, можна було глянути на виступи дітей, які виконували пісні й танці та взяти участь в майстер-класі.

Читати також: У Франківську Шашкевич, Вагилевич та Головацький “одягнули” вишиванку: фоторепортаж

Марія Гарасим 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору