Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Men bu yerde yaşalmadım” : 80 роковини депортації кримських татар

Сам в цей день, 18 травня, в Україні згадують жертв геноциду кримськотатарського народу. У 1944 році радянська влада, після відступу німецьких військ з півострова, почала вкотре винищувати корінне населення Криму. 

Повідомляє Інформатор.

Протягом 18-20 травня 1944 року з півострова було депортовано понад 180 тисяч осіб. 

Операція з виселення кримських татар почалась о 3 годині ранку, більшовики вривались в будинки людей та оголошували їх винними у зраді Батьківщини.

У торгових вагонах дітей, жінок та старих везли до Узбекистану, Казахстану, Таджикистану та на росію. Чоловіків же, які були здалі до фізичної праці, поміщали в трудові табори.

Тільки у дорозі до катівень загинуло майже 8 тисяч людей.

Графіка від Фактів

А через голод, нестерпні умови життя у спецпоселеннях та важку працю померло ще близько 50 тисяч кримських татар, за даними Інституту демографії імені М.В. Птухи.

Зараз ті ж переслідування переживають кримські татари в окупованому Кремлем Криму.

Інформатор підготував добірку матеріалів про радянський геноцид на півострові:

У двох відеороботах вище ви зможете дізнатися більше про трагічне 18 травня 1944 року від кримського татарина Акіма Галімова (ред. перше відео) та історика Олега Криштопи (наступне).

Далі пропонуємо вам матеріал “Телебачення Торонто” про утиски та винищення народу ще у часи до Другої світової війни. Звірства, які є маловідомими.

Нагадаємо, що саме з піснею “1944” Джамала перемогла на Євробаченні у 2016 році. Тоді світу ще раз нагадали про чужинців, які відбирають дім, вбивають людей, а потім кажуть: “We’re not guilty, not guilty (ред. «Ми не винні, не винні.», слова з пісні “1944”)”. Окрім цього мільйони глядачів чи не вперше почули кримськотатарську мову у приспіві:

“Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım”

що означає: “Я не змогла провести там свою молодість, Тому що ви забрали у мене мою землю“. На жаль, історія повторилась вчергове тепер вже через російську владу. Біль кримських татар розділяють українці, які також полишили свої домівки. Тому зараз як ніколи потрібно підтримували наші Збройні Сили України!

Головне фото взято від Українського інституту національної пам’яті.

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

 

Нагору