Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Одна з трьох ратуш в Україні, яка виконана у стилі конструктивізм: історія будівництва Івано-Франківської ратуші

Одна з трьох ратуш в Україні: історія будівництва Івано-Франківської ратуші

Завершують будівництво нової міської ратуші. Роботи виконує львівське “Товариство виготовлення машинної цегли і підприємство будівництва”. Збудована за планом архітектора Атанасія Пшиболовського, який у 1868 році приїхав до Станиславова. Але чи справді мова йде про теперішню міську ратушу?

Інформатор продовжує досліджувати історію міста опираючись на книгу “Життєпис Івано-Франківська”, автори – Роман Діда, Володимир Устинський.

Почнемо з того, що в Станиславові (нинішньому Івано-Франківську) було чотири ратуші через різні історичні обставини.

Перша ратуша (1672-1677) 

Перша ратуша. Фото з відкритих джерел.

Вона була збудована  у 1666-1672 роках. Мала дев’ять поверхів і була дерев’яною із кам’яним низом. Приміщення ратуші використовували для засідань місцевої ради та суду.

Після турецької облоги Станіслава у 1677 році ратуша була розібрана.

Друга ратуша (1695-1868) 

Чи не єдине відоме зображення ратуші, котра стояла в Станіславові з 1695 по 1868 р. Художник Бедрих Гавранек.
Джерело фото – “Замки та храми України”

Друга ратуша побудована у 1695 році за наказом Юзефа Потоцького за проєктом архітектора Карла Бенуа. Це була виключно кам’яна споруда, інспірована ратушею в Гусятині, але перевищувала її за розмірами та висотою.

Будівля мала хрестоподібну форму, дев’ять поверхів і вежу з куполом. Усередині знаходилися магістрат, суд, орендні приміщення для купців, а також в’язниця.

Після пожежі у 1868 році від другої ратуші залишився лише залізний скелет.

Третя ратуша (1871-1915) 

Третя ратуша. Джерело фото – “Замки та храми України”

Побудована у 1871 році після пожежі у попередній ратуші.

Значні зміни у план вносить професор будівництва, директор вищевказаного товариства Філіп Покутинський (1829-1879). Вони відходять від первісної хрестоподібної основи. Ратуша має вигляд двоповерхового, витягнутого з півночі на південь прямокутного будинку з високою вежею з купольним завершенням.

Частина підвальних приміщень та основа вежі залишаються старими. На п’ятому поверсі новозбудованої ратуші розміщується годинник. Будівлю фарбують у світло-сірий колір, навколо садять дерева. Зал засідань міської ради прикрашений написами, що нагадують найважливіші моменти з історії міста. Містом управляє міська рада (управа) на чолі з бургомістром, а виконавчим органом є магістрат.

У північній частині площі Ринок, 6 завершують будівництво двоповерхового будинку.

Четверта ратуша (1935 рік до нині) 

Її почали будувати у 1929 році, а закінчили у 1935-му (внутрішні оздоблювальні роботи завершили у 1939-му). Автором проекту будівлі був архітектор Станіслав Треля.

Ратуша вийшла несхожою ні на що – хрестоподібна в плані будівля із чотирьох двоповерхових крил увінчалася баштою, яка стала висотною домінантою міста – її висота досягла 49 з половиною метрів.

Завершення башти було зроблено у вигляді велетенського військового шолому, а на рівні четвертого поверху встановили польських орлів – символ потужності тодішньої держави.

Сьогодні ратуша — найпопулярнішою локацією для відвідування туристів. Вона використовується як музей  і є адміністративною будівлею. У 2007 році тут були встановлені нові годинники та електронні куранти.

Читайте також: Зразок справжнього українського модерну: історія музичного училища у Франківську

Христина П’ятнюк 

Марія Гарасим 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87 

Нагору