Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Вдосконалення вмінь та допомога ЗСУ: як відбувався автодень “На колесах” в Івано-Франківську

Вдосконалення вмінь та допомога ЗСУ: як відбувався автодень "На колесах" в Івано-Франківську

Сьогодні, 26 травня, в Івано-Франківську на стоянці біля “Арсену” франківки влаштували автошоу та ярмарок для збору коштів на дрони для ЗСУ та на реабілітаційний центр “Франко-Гражда”. Як все відбувалося читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор 

Автодень “На колесаХ” організувала ГО “Дружина воїна” та Прикарпатський автомобільний клуб. Подія розпочалася о 10:00, вже за лічені хвилини на парковці зібралися сотні франківців та близько 20 учасниць автопробігу.

Основна частина автодня розпочалася о 12 годині. Про це ми вже написали.  Тоді учасниці реєструвалися та розминалися, тобто відпрацьовували основні маневри.

За словами голови правління ГО “Дружина воїна” та організаторки Ольги Бобрикович, такий автодень вже не вперше організовують для водійок в нашому місті. Перш за все для того, щоб дівчата могли повправлятись у своїх навичках водіння авто та зібрати кошти на дрони для ЗСУ та реабілітаційного центру “Франко-Гражда”.

“З початком повномасштабної війни, коли чоловіки пішли на фронт жінкам довелося сісти за кермо. Для когось це стало стресом, для когось звичною справою, але так чи інакше зараз практично кожна жінка вправно володіє машиною. Тому такий автодень, це не тільки вдосконалення навичок водіння, але й комунікація між собою, підтримка та допомога нашим захисникам. Тому просимо долучатися до збору, кожна гривня важлива”, – каже Ольга Бобрикович.

Учасниці практикувалися та змагалися між собою у найбільш популярних маневрах це:

  • розворот у дворику;
  • заїзд;
  • парковка заднім ходом.

Крім згаданих маневрів учасницям доводилося об’їжджати живі перешкоди на час.  Після вдало, а головне правильно виконаних завдань журі визначать переможницю.

Також поряд стоянки розмістили ярмарок, на якому можна було придбати сувеніри, солодощі, вироби ручної роботи, а також взяти участь у майстер-класі з гончарства та інших атракціях.

До автодня на колесах долучився “Станіславівський ретро-автоклуб”, який представив близько 10 автомобілів 1950-1980 років та три ретро-мотоцикли.

Голова автоклубу Геннадій Козаренко розповів нам, що клуб долучився з єдиною метою — допомогти зібрати кошти для захисників.

“Я коли почув про цей автодень, то одразу подзвонив до своїх з клубу й сказав, що ми маємо там бути. Треба допомогти зібрати кошти. Я щиро сподіваюсь, що завдяки нашим ретроавтомобілям та мотоциклам вдасться зібрати потрібну суму грошей”, – каже Геннадій Козаренко.

Зокрема були представлені такі автомобілі та два мотоцикли:

  • Волга-21, приблизно з 1960 року;
  • Жигулі – 1972-1975 рр;
  • Запорожець “ЗАЗ 968 М” – модернізований, останнього випуску – 1980 років;
  • Запорожець горбатий, 1969 року;
  • Москівч 401, тюнінгований приблизно 1950 рік;
  • БМВ, 1980 років;
  •  Рідкісна “Тойота карола” (синього кольору): “їх є десь 2-3 машини в Україні, а в такому стані тільки ця” – додав голова автоклубу.

До змагань долучилася Надія Самохвалова. Жінка за кермом давно, близько 15 років. Каже, що в подібних заходах бере участь не вперше. Щоправда, востаннє змагалася 14 років тому, на автозмаганнях “Франківчанка”, які проходили щорічно 8 березня.

“Коли я почула від Олександри, що буде отакий автодень в мене забилося серце, з’явився подих у грудях, адреналін. Тоді я сказала собі треба взяти участь, згадати ті емоції, той адреналін. Я тоді цим жила, для мене була значна частина мого життя присвячена водінню. Я відчуваю, що це моє”, – з посмішкою на обличчі ділиться учасниця Надія.

Також додала, що хотілося б перемогти, але якщо не вийде, то хоча б допоможе ЗСУ, бо сама займається волонтерством і знає, як часом важко зібрати необхідну суму, особливо коли є терміновий та необхідний запит від військових.

А ще Надія переконана, що жінка має вміти давати собі ради з усім. Війна кинула виклик жінкам. Тому такі заходи (ред. автодень на колесах), це не лише змагання, допомога ЗСУ,  це перш за вже саморозвиток та рівність жінок.

Читайте також: Паспорт країни: у Парку історії Землі запрацювала нова патріотична локація

Христина П’ятнюк 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору