Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Екологічна катастрофа чи вимушена міра: в агентстві водних ресурсів пояснили причину обміління Дністра

Мережею розповсюдилися кадри, на яких можна побачити зниження рівня води в басейні річки Дністер. Місцями притоки обміліли повністю.

Повідомляє Інформатор.

Увесь травень цьогоріч спостерігається зниження рівня води у річці Дністер та її притоках. В державному агентстві водних ресурсів розповіли, що через атаки рф у роботі об’єднаної енергетичної системи України виникли аварійні ситуації, що спричинило збільшення навантаження на Дністровську ГЕС.

Також на обміління вплинуло потепління та відсутність опадів.

Починаючи з середини квітня 2024 року, мали місце випадки значного збільшення скидних витрат з Дністровської ГЕС ПрАТ «Укргідроенерго». Це було вимушеним заходом для підтримання стабільної роботи ОЕСУ та призвело до значного зниження рівня води Дністровського водосховища”, – зазначили в державному агентстві водних ресурсів.

Відомство розпочало узгодження оптимальної роботи Дністровського водосховища з метою завчасного реагування та забезпечення населення водними ресурсами в критичних умовах.

17 травня Держводагентство звернулось до ОВА, щоб вжити заходи щодо роботи водозабірних станцій при низьких рівнях води у водосховищах, облаштування альтернативних водозаборів та оптимізації водокористування.

Станом на 28 травня наповнення Дністровського водосховища складає 66%. Скиди з водосховища відповідають межам, які встановила Міжвідомча комісія.

На завтра, 30 травня, заплановано проведення засідання Міжвідомчої комісії про узгодження режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ з урахуванням гідрологічної ситуації.

Енергія ціною природи. Так виглядає Дністер та притоки сьогодні.

Народний депутат України Андрій Кіт опублікував кадри обмілілого Дністра та гирла Збруча.

“Так виглядають сьогодні гирло Збруча на місці його впадання в Дністер і сам Дністер на Хмельниччині, біля Хотина. Це страшна ілюстрація наслідків агресії. Публікую, аби всі розуміли справжню вартість електрики, яка потрапляє в наші оселі”, – зазначив нардеп.

На відео можна побачити увесь масштаб потенційної техногенної катастрофи. В мережі українці почали вже прирівнювати обміління Дністра з катастрофою на Каховській ГЕС.

На цих кадрах ви бачите актуальні фото Бакоти.

Читати також: Як виглядає двір на Чорновола за рік після ремонту?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору