Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

Критичні ліки для ВІЛ-інфікованих не змогли доставити у Франківськ через ТЦК

Про це повідомив  Голова Координаційної ради БО «100життя» Дмитро Шерембей. Інцидент стався 29 травня на блокпосту в районі села Нижні Ворота. 23-річного водія зупинили напівдорозі до Франківська та Тернополя та змусили пройти ВЛК. Закарпатський ОТЦК та СП відповів, що той не мав військово-облікових документів. Деталі далі.

Повідомляє Інформатор.

Як написав Дмитро на своїй сторінці у фейсбук, зупинили водія вантажівки співробітники Мукачівського ТЦК. Той перевозив критичні препарати для щоденного приймання, себто, Віз АРВ-терапію для тяжкохворих на ВІЛ.

Через дії ТЦК ліки залишились у вантажівці на понад 6 годин і могли зіпсуватися, якби закінчився бензин і рефрижератор припинив роботу. Такі препарати мають транспортуватися за умов холодового ланцюга.

Також громадського діяча обурило те, що хлопцю всього 23 роки, себто, мобілізації він не підлягає.

“Такі дії ТЦК не тільки протизаконні, вони дискредитують всю комунікацію держави щодо процесу мобілізації.
Ми вже маємо дефіцит водіїв, а якщо такі історії, які не є поодинокими, будуть продовжуватись, то система медичних поставок буде геть паралізована. Від цих поставок залежать життя всіх — військових, цивільних і самих співробітників ТЦК.
Ми підготували лист до Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка про необхідність спільно із Командуванням Сухопутних військ ЗСУ терміново розробити алгоритм, який забезпечить безперешкодну роботу водіїв медичних і гуманітарних вантажів… В підсумку, ми дійдемо до ситуації, коли просто нікому буде розвозити ліки”, – наголошує Дмитро.

У відповідь на ситуацію, Закарпатський ОТЦК та СП надав свій коментар. Вони повідомили, що хлопець не мав при собі військово-облікових документів, які за законом, на вимогу представників ТЦК, мають надати чоловіки віком від 18 до 60 років.

“Спільною групою оповіщення, яка складається з представників національної поліції та територіальних центру комплектування та соціальної підтримки, громадянин був доставлений до Мукачівського РТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних.
Перевіривши факти, йому була виписана повістка за місцем проживання”, – написали ті.

В коментарях до публікації жінка, яка представилась матір’ю 23-річного чоловіка, написала:

Я його мама ,брехливі У дитини був військовий білет з позначкою тимчасово придатний (хвороба серця)Ваші гниди сказали що підроблений,виданий йому ще в школі в 17 років”.

Скрін публікації Закарпатського ОТЦК та СП

Дмитро Шерембей написав, що як наслідок через такі дії ТЦК ліки не потрапили до пацієнтів.

Читати також: Повістки для прикарпатців з 17 років: Сухопутні війська ЗС України нагадали про правила військового обліку.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору