Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чи варто звіряти відомості військового квитка з відомостями, які містяться у Реєстрі?

Чи варто звіряти відомості військового квитка з відомостями, які містяться у Реєстрі?

Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 559.

Повідомляє Інформатор 

У період проведення мобілізації (крім цільової) або воєнного стану громадяни України чоловічої статті віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби.

Право на перевірку військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у резервістів та військовозобов’язаних під час мобілізації надається представникам ТЦК та СП, уповноваженим вручати повістки, та поліцейським (п. 50 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою КМУ від 16 травня 2024 року № 560).

Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися:

1) уповноваженими представниками ТЦК та СП або поліцейськими:

  • за місцем проживання;
  •  роботи, навчання;
  •  у громадських місцях;
  • громадських будинках та спорудах;
  • місцях масового скупчення людей;
  •  на пунктах пропуску (блок-постах) – уповноваженими представниками ТЦК та СП або поліцейськими;

2) представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби:

  •  у прикордонній смузі;
  • контрольованому прикордонному районі;
  • на пунктах пропуску через державний кордон України.

Проблеми можуть виникнути у разі невідповідності відомостей, зазначених у військово-обліковому документі, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Якщо відомості, зазначені у графах 1-5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним.

Щодо відомостей, які зазначені у графах 1-5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, варто зауважити наступне.

У графі 1 зазначається належність до військового обов’язку (призовник, військовозобов’язаний, резервіст). Коли громадянин України виключений з військового обліку, зазначається категорія військового обліку, з якої він був виключений.

У графі 2 зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків, у разі його відсутності — серія та номер паспорта громадянина України.

У графі 3 для військовозобов’язаних та резервістів зазначається склад відповідно до положень статті 5 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (рядовий, сержантський і старшинський, офіцерський), для призовників — не заповнюється.

У графі 4 для військовозобов’язаних та резервістів зазначається військове звання (для громадян, виключених з військового обліку, зазначається військове звання на дату виключення з військового обліку), для призовників — не заповнюється.

У графі 5 цифрами зазначається військово-облікова спеціальність, визначена громадянину відповідно до переліків, які затверджені Міноборони (для військовозобов’язаних та резервістів СБУ зазначається профіль відповідно до переліку, затвердженого СБУ).

У графі 13 зазначаються дата взяття на військовий облік, найменування районного, міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку. У разі зняття або виключення громадянина з військового обліку зазначаються дата і причина зняття (виключення) з військового обліку відповідно до положень статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Графа 14 заповнюється відповідно до положень статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”у разі:

  •  зняття з військового обліку з таких причин, як призов, направлення чи прийняття на військову службу або вступ на навчання у заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти;
  • направлення на альтернативну (невійськову) службу;
  •  направлення для відбування покарання до установ виконання покарань;
  •  виключення з військового обліку з таких причин, як визнання непридатним до військової служби або досягнення граничного віку перебування у запасі.

Тобто, дані відомості мають надзвичайно важливе значення, адже невідповідність інформації хоча б в одній графі призводить до того, що військово-обліковий документ вважається недійсним. На підставі цього в особи можуть виникнути проблеми. Щоб їх уникнути, ми радимо спершу самостійно перевірити відомості, якщо така можливість є.

Як перевірити відомості?

Відповідність відомостей, зазначених у військово-обліковому документі на бланку, відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, перевіряється через:

  •  електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
  •  районний (міський) ТЦК та СП або його відділ (орган СБУ, розвідувальний орган).

Що робити у разі невідповідності відомостей?

Відповідно до п. 4 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 559, існує лише два шляхи вирішення даної проблеми:

  •  у паперовій формі — особа повинна звернутися до районного (міського) ТЦК та СП або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
  • в електронній формі — особа повинна скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) ТЦК та СП або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

Зміни вносяться протягом 5-ти робочих днів з дня реєстрації заявки.

Чи варто звіряти відомості військового квитка з відомостями, які містяться у Реєстрі?

Нормами постанови визначено, що військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу. Однак станом на 03 червня 2024 року військово-обліковий документ в електронній формі не реалізований.

Тобто кожна особа має бути зацікавлена в тому, щоб її відомості, зазначені у військово-обліковому документі, відповідали відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Втім, це може призвести до того, що якщо під час перевірки відомостей будуть розбіжності, вас «попросять» пройти до ТЦК та СП для уточнення даних військово-облікового документа з даними реєстру «Оберіг», а також вручити повістку.

Що буде в разі відмови від отримання повістки?

В разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представник, який уповноважений вручати повістки, складає акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину (п. 47 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560).

Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) ТЦК та СП для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) ТЦК та СП.

У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) ТЦК та СП – на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Всі фото з відкритих джерел. 

До теми: У Волинському ТЦК пояснили, хто і де може вручити повістку

Ігор Софина, партнер АО “ВЕРІТІ ГРУП”, Адвокат

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору