Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Надвірнянський замок Краснодвір: історія та фото

Міські замки на території Галицької Гуцульщини будувались двох типів: самотні та сполучені з містом. Саме залишки одного, сполученого з містом, замку знаходиться в центрі Надвірної.

Розповідає Інформатор.

Замок Краснодвір знаходиться у Надвірнянському парку імені Івана Франка, в межиріччі річки Стримби та потоку Підзамче. Хоч замок є надзвичайно цікавим об’єктом, для дослідників та краєзнавців він, мабуть один з найбільш недосліджених і маловідомих замків Івано-Франківщини.

Перебуваючи у критичному стані збереження, замок володіє високою історико-культурною цінністю, атрактивністю та може, без сумніву, вважатись комплексною пам’яткою архітектури та археології.

Історія замку загадкова. Жителі міста припускають, що замок на території сучасної Надвірної, назва якої походить від заснованого на землях села Пнів містечка Краснодвір, збудований в середині 16 століття в перший період активізації оборонного будівництва на Галичині. За даними дослідників є припущення, що оборонна споруда існувала ще з 14 століття.

Замок споруджено з великих нетесаних брил річкового каменю, пісковику гірських порід різної величини та форми, а також червоної цегли, яка в основному використовувалася для будови мурів та бійниць з внутрішнього двору.

Майже ціла замкова вежа збереглася до сьогодні. Влітку на території замку за ініціативи клубу замку “Краснодвір” відбувається благодійний показ фільмів просто неба.

Читайте також: Надвірнянська художня школа проводить набір на новий навчальний рік: деталі

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору