Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Їли бограч, стріляли з лука та говорили про першу домедичну допомогу: як минув воркшоп “Мрія Дія” у Франківську

В неділю 9 червня на галявині біля ОКЛ на Пасічній було людяно. Воркшоп “Мрія Дія” зібрав волонтерів, пластунів, спортсменів та, найголовніше, поранених військовослужбовців для рефлексії, спілкування та навчання. Запрошеним гостем та спікером став Андрій Смоленський на позивний Апостол.

Повідомляє Інформатор.

Почалась подія з лекції професора Вадима Сулими. Медик спростовував поширені хибні факти про алгоритм MARCH та розповідав, як врятуватися чи врятувати іншу людину після поранення, особливо, в умовах надання допомоги в тактичних умовах.

Алгоритм MARCH розшифровується як:

M (Massive bleeding) – Масивна кровотеча.

A (Airway Management) – Управління дихальними шляхами.

R (Respiration) – Дихання.

C (Circulation) – Циркуляція.

H (Head injury / Hypothermia / Hypovolemia) – Травма голови / Гіпотермія / Гіповолемія.

Цей порядок дій визначає пріоритети й порядок надання допомоги пораненому у  жовтій або зеленій зоні бойових дій .

Гостем події став колишній військовий Андрій Смоленський на позивний Апостол. Чоловік зазнав важкого поранення на фронті, внаслідок якого втратив зір та обидві руки. Андрій наголосив:

“Є одна думка, яка, я б хотів, залишилась десь там у свідомості після цього заходу з моєї точки зору. Ця думка буде такою, можна скільки завгодно читати про MARCH, можна годинами дивитись відео про MARCH, можна грати в ігри з картками про MARCH, можна прокручувати в голові 150 разів, що ви плануєте робити, але якщо ви руками це не робите, ви нічого не вмієте”.

Окрім важливих, деколи, й критично важливих тем, був й час на спілкування цивільних та поранених військових, наприклад, за свіжозвареним бограчем з вогню.

Як поділився з Інформатором штурмовик Василь:

“Гострий бограч та гарячий, аж обпік собі писок”.

Чоловік у війську з 2016 року, пройшов бої на Запорізькому, Херсонському, Бахмутському та Маріупольському напрямках. Через ворожий “скид” з дрона втратив ногу. Зараз чоловік готується до реабілітації та вчить кухарів-волонтерів на воркшопі правильно готувати бограч, бо сам з батьківщини цієї страви — Закарпаття.

Його сусід по палаті теж лікує поранення. Військовий воював у Бахмуті, Широкиному та Маріуполі. Чоловіки жартують, що в них ціла палата штурмовиків. Коли медсестра приходить робити процедури, ті на порозі кажуть, що в неї чотири “НІ!” і вона далі “не проходить”.

На прощання кажуть, що духом вони не падають і не збираються. Попереду ще реабілітації. Щоправда, є військові у важчому емоційному стані й, на жаль, вони спостерігали за подією з вікон лікарні. “Доставку” бограчу організували лікарки та медсестри обласної клінічної лікарні.

Це ще раз нагадує, що підтримка та увага від цивільних має бути на кожному кроці й не тільки в лікарняних стінах.

З активностей на воркшопі були “острівки” гончарства, настільних ігор, пластові гутірки та стрільба з лука.

Як повідомила одна з кураторок, такий івент має допомогти в адаптації суспільства до потреб військовослужбовців, особливо, з пораненнями.

Читати також: Воїн з Прикарпаття отримав почесну відзнаку “Срібний Хрест”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору