Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чи вдасться вижити в Івано-Франківську на середньомісячну зарплату: дослідження Інформатора

В ОВА пояснили, як отримати компенсацію за пошкоджене майно

Від початку 2024 року середньомісячна заробітна плата в Івано-Франківську зросла на 2 тис. грн та становить 19 500 грн. Попри збільшення оплати праці,  розпочалось стрімке зростання цін на товари та послуги. Почали дорожчати продукти, пальне, ліки. Злетіла вартість оренди житла.

Інформатор проаналізував чи вистачить середньомісячної зарплати 19 500 гривень, щоб прожити місяць в Івано-Франківську.

Згідно з даними Work.ua середня заробітна плата у місті склала 19 500 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 5482 вакансій, розміщених на сайті в Івано-Франківську за останні 3 місяці.

Для наших розрахунків ми склали перелік основних витрат – житло, комунальні послуги, громадський транспорт, покупки. Врахували приблизні ціни в нашому місті. Тож дивіться, що з цього вийшло!

Житло

Під час попереднього аналізу ринку житла, який журналісти Інформатора проводили в грудні 2023 року, середня вартість оренди однокімнатної квартири в Івано-Франківську зросла на понад 70 % та складає 10 500 грн. А це майже 54 % від всієї суми заробітної плати.

Першого квітня в Україні зросла мінімальна заробітна плата до 8 тис. гривень, такі  що зумовило зростання і середньомісячної

Також, потрібно до вартості житла додати й комунальні послуги, які останнім часом стрімко зросли, особливо світло, вартість якого підвищилося на 55% з 1,98 грн до 3,60 за Кв. Це означає, що комунальні послуги можуть доходити до позначки 3 500/міс. А це ще 20 % від основної суми. 

Тобто на орендоване житло, ви витратите понад 70% вашого бюджету.

Орендувавши житло, на проїзд, харчування, лікування залишається 5 500 грн. 

Проїзд у транспорту

В Івано-Франківську незабаром може стрімко зрости вартість проїзду у громадському транспорті. Враховуючи попередній досвід, коли ми на проїзд витрачали в середньому 600 грн, то незабаром, ця сума може зрости майже на 200 гривень. 

Поки що, ціни  у комунальному транспорті (автобуси й тролейбуси КП “Електроавторанс”) складають: за карткою “Галка” – 6 гривень поїздка, оплата банківською картою або SMS-квиток – 8 гривень поїздка, готівкою – 10 гривень поїздка.

Але в літній час можна зменшити витрати на транспорт та більше рухатись пішки.

Після витрат на транспорт у нас залишається 4 800 гривень на продукти та засоби гігієни.

Продукти

Щоб розрахувати, скільки потрібно буде витратити на їжу, ми скористались чинною постановою КМУ №780 від 11.10.2016 «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення». В ній вказано річні норми споживання різних продуктів харчування. Розрахуємо вартість місячної норми продуктів.

Ми врахували середні ціни у супермаркетах міста. Детальніше дивіться на графіці:

За 6 місяців 2024 року, ціни на норми споживання продуктів для дорослої людини виросли на 685 гривень. Після розрахунку продуктів, на засоби індивідуальної гігієни залишається всього 682 гривні.

На засоби гігієни

В таблиці пораховано місячну норму мінімального набору засобів гігієни. Перелік також наведено у постанові Кабінету міністрів. Ми також його доповнили такими засобами, як пральний порошок, засіб для миття посуду, губки, дезінфікуюча рідина (білизна). Цей перелік може бути більшим, але ми обрали лише основні мінімальні засоби побутової хімії та гігієни.

З основної суми залишається всього 296 гривень, з яких додатково 150 – 200 гривень послуги перукаря.

Попри підвищення середньої заробітної плати, рівень життя значно зменшився, адже на медицину, одяг та розваги лишається 96 гривень. Це на 2500 грн менше ніж в грудні 2023 року.

Врахувавши всі витрати, з середньомісячною заробітною платою вдасться забезпечити житлом, продуктами харчування та гігієни. На медицину, відпочинок та одяг не лишається нічого.

Читайте також: Аналіз ринку праці в Івано-Франківську у перший місяць літа

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору