Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Має допомогти подолати виклики, які виникли в українських виробників: у ВР зареєстрували законопроекти про економічне бронювання

Має допомогти подолати виклики, які виникли в українських виробників: у ВР зареєстрували законопроекти про економічне бронювання

Вчора, 11 червня, у ВР зареєстрували законопроєкти щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних. 

Повідомляє Інформатор, покликаючись на Судово-юридичну газету 

Зокрема, зареєстрували законопроекти 11331 “Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки” та 11332, які стосуються економічного бронювання. Законопроект 11332 передбачає внесення змін до Податкового кодексу України “щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних”.

Ініціатором законопроєктів виступає голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Текстів законопроєктів станом на 12 годину 12 червня, за традицією, не опубліковано.

Втім, як зазначив сам Наталуха, “незабаром ми подамо два альтернативних законопроєкти, що будуть включати:

  • модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тис грн;
  • також змішану модель — 35 тис грн зарплати для найманого працівника, 20 тис грн військового збору для ФОП”.

За словами Наталуха даний законопроєкт має допомогти долати ті виклики, які виникли в українських виробників через повномасштабне вторгнення.

У новому законі “Про промислову політику” буде вичерпний перелік інструментів та механізмів, за якими держава зможе підтримувати українського виробника:

  • визначатиметься перелік стратегічних галузей промисловості України;
  • створюється Державний фонд розвитку промисловості, який надаватиме позики, гранти та іншу допомогу перспективним проєктами;
  • запроваджується система спеціальних інноваційних та інвестиційних контрактів між Кабінетом Міністрів України та інвесторами;
  • для критичних технологій впроваджується програма співфінансування проєктів на пільгових умовах.

Крім цього, у законі заклали концепцію “економічного бронювання”, яка дозволить зберегти для економіки важкозамінних спеціалістів.

Як вона працюватиме:

Кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 000 грн на місяць за працівника — має можливість його забронювати.

Сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками.

Бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.

Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроекті №11332 “щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних”.

Раніше про можливість запровадження економічного бронювання заявляв голова Комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев. Він зазначав, що правила економічного бронювання можуть з’явитися у законопроекті 11084 про створення в Україні “клубу білого бізнесу”. Основні критерії потрапляння до такого “клубу” — це рівень сплати податків і рівень заробітної плати, який підприємець платить своїм працівникам.

Головне фото ілюстративне. 

До теми: Бронювання військовозобов’язаних у Дії: як це працюватиме

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору