Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Історія художника зі стометрівки: Опанас Заливаха

Історія художника зі стометрівки: Опанас Заливаха

На одній з лавочок стометрівки сидить звичайний чолов’яга, який малює всіх, хто присідає біля нього. Він вже не продасть вам портрет свого авторства і не залишить автографу на малюнку… але на хвилину він здатний вас перенести в ту епоху, коли на картини художників дивилися так само захоплено, як ви зараз дивитеся у свій інстаграм.

Сьогодні Інформатор розкаже вам історію закарбованого у пам’ятнику на пішохідній частині вул. Незалежності Опанаса Заливахи.

Опанас Заливаха — український живописець, член Клубу творчої молоді (1960-1964), відомий шістдесятник, близький друг Алли Горської.

Народився 26 листопада, 1925 року, в селі Гусинка Куп’янського району на Харківщині так, того самого Куп’янського району, звільненню якого від російських окупантів раділа минулого року вся Україна.

Дитинство майбутнього митця припало на роки Голодомору (1930-х років), так лише закінчивши перший клас, малий Опанас разом із родиною були змушені тікати з Харківщини, рятуючись від голодомору.

Як повідомляють різні історичні джерела втеча була страшною: існувала велика ймовірність, що не випустять і родина буде приречена на смерть. Але доля подарувала шанс, і Заливахи опинилися в Уссурійському краю. Це не було легке дитинство, але Опанас вирішив стати митцем.

Після закінчення школи Опанас чкурнув, аж до Самарканду вслід за евакуйованою туди художньою школою, що працювала від ленінградської Академії мистецтв”. Повчитися, щоправда, не встиг – почалась Друга Світова.

Після Другої світової війни він вступив в Інститут живопису, скульптури та архітектури ім. Рєпіна в Ленінграді, але вже на II курсі його відрахували – “за вчинок, не гідний радянського студента” на той час, то було розповсюджене формулювання, яке на практиці означало зневагу до “показушного партєйного громадського життя”.

Заливаха до нього виявляв повне презирство. Коли вчергове знехтував заходом – зустріччю з кандидатом у депутати – його вигнали в шию. Освіту він все ж здобув: у 1957-му вдалось відновитися, а в 1960-му – отримати диплом.

У 1957 році Опанас Заливаха приїхав до Косова на практику, там познайомився з художником Михайлом Фіґолем і полюбив все українське. Згодом митець оселився в Івано-Франківську. Саме тут, у 1961 році, пройшла його перша виставка картин.

Увесь час Заливаха разом з іншими дисидентами боровся проти радянського ладу, виступав проти репресій. У 1965-1970 художник відбував покарання “за антирадянську агітацію та пропаганду” у Мордовії.

Недавно звільнений з ув’язнення Опанас Заливаха опинився під пильним наглядом КГБ.

Радянська спецслужба навіть намагалася перетворити помешкання художника в Івано-Франківську на своєрідну пастку для українських патріотів і вільнодумців, нашпигувавши його пристроями для підслуховування.

У 1970 році Опанас Заливаха одружився з племінницею Степана Бандери – Дариною Возняк. Вони мали двох дітей – Ярослава та Ярину.

Заливаха на думку радянської влади був “ненадійним” художником, якому було важко знайти роботу чи організувати виставку. Тож Опанас Заливаха оформив з десяток інтер’єрів у кафе та ресторанах Івано-Франківська. Найвідоміші – “Білий камінь”, “Скала”, “Медівня”, “Казка”.

Наприкінці вісімдесятих – на початку дев’яностих до Опанаса Заливахи прийшло визнання, його роботи виставлялись у різних містах України та за кордоном.

З усіх інтер’єрів, які створив Опанас Заливаха у Франківську, зараз можна побачити лише панно “Чим хата багата, тим і рада”, яке колись прикрашало інтер’єр кафе “Білий камінь” на початку Стометрівки. Колись тут пили каву та їли десерти, тепер працює магазин з мобільними телефонами Samsung. Панно вдалося зберегти завдяки художникам та активістам, бо його хотіли знищити. Про це Інформатор писав у матеріалі про мозаїки Франківська. 

Панно створене Опанасом Заливахою. Зараз Панно знаходиться у приміщенні, де зараз працює магазин Samsung.

Інший витвір мистецтва, тобто панно Опанаса Заливахи було у колишньому магазині квітів “Едельвейс” навпроти готелю “Надія”. Коли приміщення магазину продали на початку двотисячних, робота зникла. Втім, як виявилося, вона все ще там, просто забита гіпсокартоном.

Крім інтер’єрів, збереглося 250 картин та інших творів Опанаса Заливахи. Найвідоміші – “Українська мадонна”, “Чайна”, “Є і будемо”, “Червона калина” та інші. Власницею є його донька Ярина Заливаха. Роботи вона передала Музею мистецтв Прикарпаття, де вони зберігаються у належних умовах.

Помер художник 24 квітня 2007 року в Івано-Франківську. Нині він увіковічений у пам’ятнику, який відкрили у листопаді 2017 року.

Пам’ятник встановили на вулиці Незалежності, а саме на “стометрівці”. Його автором є скульптор Ігор Семак.

Читайте також: Одна з трьох ратуш в Україні, яка виконана у стилі конструктивізм: історія будівництва Івано-Франківської ратуші

Христина П’ятнюк 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87 

Нагору