Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Сезон полуниці на Волині: скільки можна заробити на ягідному бізнесі

В регіоні є селище, що стало чи не центром полуничного бізнесу на Волині. Ягідні плантації там має чи не кожна сім’я, а цією справою люди займаються чи не 20 років як. Журналісти дізнавались, чи вродила цьогоріч полуниця, які сорти вирощують та скільки на цьому можна заробити?

Повідомляє Інформатор, покликаючись на сайт новин Волині «Конкурент».

До села Хорохорин завітали журналісти телеканалу «Конкурент TV».

Як розповіли місцеві, справу свого часу перейняли у сусідів поляків.

“Люди роботи не мали, а жити треба. Переважно їхали на заробітки до Польщі. І там побачили на зборі полуниці, як поляки з цього зробили бізнес. Бачили умови, в яких поляки працюють, прийняли свої умови, привезли розсаду з Польщі і почали розвивати. Це був не бізнес, це було для задоволення спочатку. Наші волинські умови найкраще підходять саме для цього сорту полуниці, а вирощуємо ми переважно «мармеладу». Це голландський сорт польської селекції”, – розказав Анатолій Мельничук.

Після того, як полуничний бізнес у селі почав процвітати, постала проблема збуту ягоди. Та й з цим впоралися.

“У нас народ підприємливий такий, один одного познайомив, один одному розказав. Перевізники почули і почали сюди їздити. Їхали переважно із Рівного, зі Львова. А сьогодні у нас перевізники є з усієї України. Навіть із Харкова є перевізники, які перевозять цю полуницю в інші регіони”, – додав чоловік.

Повномасштабне вторгнення, за словами Анатолія Мельничука, безумовно вплинуло на полуничний бізнес у селі. Втім, розвиток справи не зупинило. Навпаки, тепер є більше охочих заробити. Плантації ягоди у селі є різні – від кількох соток і до трьох гектарів. Садять кожен відповідно до своїх можливостей. Проблемою тепер стає брак землі.

“Ми бачимо одну річку, на другий рік вона вже була дворічкою, а на третій рік її вже перегорюють. Тобто треба шукати знову нову площу під нею. А висаджувати можна полуницю на те саме місце не раніше, ніж чотири роки. Тому тут сьогодні гостро проблема стоїть із нехваткою землі. Тому що крім полуниці ми ще й вирощуємо пекінську капусту”, – розповідає волинянин.

Вирощування полуниці потребує ретельного догляду, адже з погодними умовами не вгадаєш. Деякі господарі облаштовують на своїх площах крапельний полив та між рядками стелять солому. Це для того, аби після дощу ягода не бруднилась і мала показний вигляд для оптових покупців. Щодо найманих працівників, то у Хорохорин підзаробити копійку приїздять люди з різних куточків Волині, а то й інших регіонів.

Пані Надія приїхала з села Ужова. Збирають, розповідає жінка, поки не зберуть усі ягоди з площі. І найцікавіше – ціна.

“За відеречко платять нам 21 гривню. Ось там молода жіночка їде, вона саме більше (збирає – ред.). То вона на тисячу шістсот, тисячу п’ятсот гривень назбирує”, – розповідає жінка.

Тобто платять по 7 гривень за один кілограм зібраної полуниці. І відповідно, щоб отримати 700 гривень, вам треба назбирати аж 100 кілограмів.

Після збору полуницю сортують. Дрібніша годиться для заморозки чи переробки. Більшу ж везуть на ринок у селі, де збираються оптові продавці. І звідти уже волинська ягода роз’їжджається у різні куточки України.

Читати також: “Все, чого душа забажає”: що продають на ринку у Франківську | Фото

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору