Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Військовій поліції бути: матимуть право на проникнення до житла та діятимуть штрафи за невиконання вимог ВП

Сьогодні Верховна рада України схвалила два законопроекти в першому читанні щодо Військової поліції.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на Судово-юридичну газету.

Почнемо з того, що Верховна Рада сьогодні, 19 червня, прийняла в першому читанні законопроект про Військову поліцію №6569-д.

Цей законопроект полягає в тому, що військова поліція зможе здійснювати оперативно-розшукову діяльність і у невідкладних випадках, пов’язаних з безпосереднім переслідуванням осіб, зможе проникати до житла чи до іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури.

Зокрема, Військова поліція під час проведення заходів щодо затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, а також при обставинах, що загрожують життю і здоров’ю людей, буде наділена повноваженнями тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автомобільних доріг, а також зупиняти і проводити поверхневу перевірку з цією метою транспортні засоби, перевіряти у водіїв документи на право користування та керування ними.

Військова поліція зможе здійснювати оперативно-розшукову діяльність і нараховуватиме до 1,5% чисельності ЗСУ.

Що стосується штрафів, то військову поліцію наділять правом під час проведення перевірок або службових розслідувань звертатися із запитами до юридичних осіб усіх форм власності, які обов’язкові для виконання.

За невиконання вимог подання чи інших законних вимог посадових осіб Військовій поліції зможуть штрафувати до 17 000 грн. Про це йдеться в законопроекті 6570-д.

Зокрема, проектом 6570-д до КУпАП вводиться нова стаття 188-58 «Невиконання законних вимог посадових осіб Військової поліції».

Відповідно до неї ненадання інформації Військовій поліції на запит їх посадових осіб, надання завідомо недостовірної інформації чи не в повному обсязі, порушення встановлених законом строків її надання, повідомлення третіх осіб стосовно того, що про них збирається така інформація – тягнуть за собою накладення штрафу від 4 250 грн до 6 800 грн.

Невиконання або несвоєчасне виконання вимог подання чи інших законних вимог посадових осіб Військовій поліції, щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню законодавчих актів, – тягнуть за собою накладення штрафу від 6 800 грн до 10 200 грн або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Невиконання або несвоєчасне виконання вимог подання чи інших законних вимог посадових осіб Військовій поліції, щодо усунення порушення вимог законодавчих актів, – тягнуть за собою накладення штрафу від 10 200 грн до 17 000 грн або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від 10 до 15 діб. Детальніше роз’яснення за покликанням.

Читати також: У мобільному застосунку “Резерв+” з’явився військово-обліковий документ з QR-кодом

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору