Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

Брудні гори у Франківську: вулиця Височана наближається до сміттєвого колапсу

Тиждень тому ми вже писали про щурів на вулиці Височана. Тоді гризуни оселились на смітнику на території ЖК. Як виявилось, “проблемними” на цій майже центральній вулиці Франківська є два сміттєзвалища, і якщо один вже впорядкований, то на іншому ситуація стала в рази гіршою. 

Повідомляє Інформатор.

Спершу нагадаємо про географію смітників. Минулого разу ми писали про номер 1, це саме той, де франківці зафільмували щурів. Знаходиться він на території ЖК. Будівельне сміття звідти все ж прибрали силами ЖЕО, а як зараз виглядає цей смітник ми покажемо наприкінці матеріалу.

Сьогодні мова піде про вже стихійне сміттєзвалище номер 2. Знаходиться воно обабіч дороги зі сторони ЖК. Ось що тут відбувалось минулого тижня:

Надвечір контейнери були забиті доверху, а за ними накидали зламаних парасольок, шматків пінопласту, одяг, декілька десятків пар чобіт та хтозна-що у надрах сміттєвих гір.

Ось що ми побачили сьогодні, 20 червня. Ситуація, відверто, погіршилась.

На фото та відео можна побачити старі вікна, меблі, ба навіть душові кабінки, що валяються на купі ледь не в центрі міста.

Зокрема можна знайти й пакувальні ящики, ймовірно, з якогось продуктового магазина у Франківську.

В білих мішках вже бачимо таке знайоме будівельне сміття, що, ймовірно, “емігрувало” зі смітника на території ЖК.

Станом на 9 ранку сміттєві контейнери були заповнені на половину, можемо припустити, що їх очистили вдосвіта.

Сміттєвий колапс встиг вже побачити й міський голова Руслан Марцінків під час традиційної велоінспекції, про що повідомили на сайті Івано-Франківської міської ради:

“Загалом у Івано-Франківську є 244 контейнерних майданчики для збору побутового сміття. Однак франківці не припиняють деякі перетворювати на стихійні сміттєзвалища, залишаючи на них будівельні матеріали, непрацюючу велику побутову техніку та старі меблі, каже Руслан Марцінків”.

Його заступник та директор Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Михайло Смушак повідомив, що сміття приберуть, але містяни не мають викидати великогабаритне сміття в контейнери для побутових відходів.

Ще в березні міський голова грозився карати франківців “гривнею за викинуте великогабаритне сміття в контейнери🗑️ чи залишене поза ними”.

Скрін зі сторінки Руслана Романовича у фейсбуці

Щоправда, чи дійсно були випадки покарання за екологічний злочин наразі невідомо.

У Франківську утилізувати великогабаритне та будівельне сміття можна за адресою вул. Максимовича,11 з понеділка по п`ятницю: з 8-00 год. до 18-00 год., в суботу : з 8-00 год. до 14-00 год., у неділю – вихідний день. 

Вартість прийому відходів:
1. Ремонтні відходи- 249,00 грн./тонна.
2. Великогабаритні відходи- 715,00 грн./тонна.
3. Змішані будівельно-ремонтні відходи- 715,00 грн./тонна.

Для франківців, що живуть на території, які обслуговується ПрАТ «АТП-0928», діють інші тарифи:

1. Великогабаритні відходи- 60 кг на одну особу/рік- безкоштовно.
2. Ремонтні відходи- 88 кг на одну особу/рік- безкоштовно.
3. Картон, папір, скло, метал, ПЕТ-пляшки- безкоштовно.

Вивезти сміття лишень потрібно самостійно з приватних домоволодінь чи квартир багатоповерхівок. Звертатися можна за телефонами  (068) 721 95 77 та (050) 047 89 06.

Чи почнуть франківці відповідальніше ставитися до збереження чистоти в місті? Інформатор стежитиме за ситуацією на стихійних сміттєзвалищах Франківська, наступна наша перевірка відбудеться на вулиці Київській.

Як обіцяли, повернемось до смітника номер 1 на вулиці Височана. Нарешті будівельне сміття там не залишають, що і підтвердив нам працівник місцевого ЖЕО. Сподіваємось, що така динаміка триватиме й надалі.

Читати також: Щури, будівельне сміття та купи з чоботами: як вулицю Височана засмічують франківці

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору