Інформатор Івано-Франківськ

РОЗСЛІДУВАННЯ

Яма на ямі, болото поверх коліс автомобіля: як нині виглядає дорога Тлумач-Бортники, яку мали відремонтувати за понад 20 млн грн

Яма на ямі, болото поверх коліс автомобіля: як нині виглядає дорога Тлумач-Бортники, яку мали відремонтувати за понад 20 млн грн

Наприкінці лютого під час виконання редакційного завдання журналісти Інформатора заїхали в село Бортники Тлумацької ТГ. Поїздка далась нелегко… Чому — розповідаємо далі в матеріалі.

Повідомляє Інформатор

За даними Google maps, відстань від Івано-Франківська до села Бортники Тлумацької ТГ складає 37,3 км, що за умов нормальної дороги займало б 15-20 хв їзди. Система “віщувала” 55-хвилинну поїздку, але ми провели у дорозі близько двох годин.

Як ми їхали можете переглянути у відео в нашому Телеграм-каналі:

А все через те, що дана дорога перебуває у жахливому стані. Щоразу зупинялися. Автівка по колеса була в болоті. Сама ж дорога вкрита величезними ямами.

Після такої “поїздки” Інформатор вирішив дослідити, чому дорога в такому стані.

Були мільйони і нема 

Йдеться про автомобільну дорогу С091403 Тлумач — Бортники, яка роками перебуває в незадовільному стані. У 2020 році було прийнято рішення про її капітальний ремонт.

Згідно з тендером, планували відремонтувати дві частини дороги, зокрема км (8+050 — км 10+150 окремими ділянками), зробити це мали до кінця 2021 року.

Кошторис капремонту — 20 048 978, 58 (двадцять мільйонів сорок вісім тисяч дев’ятсот сімдесят вісім грн.58 коп).

Але в  передбачені терміни дорогу не зробили. Не допомогло й продовження строку дії договору ще на 2022 рік. На прозоро зазначено, що сума оплати за договором склала 4880 грн.

Щоправда, староста села Бортники Галина Слободян твердить, що у 2020 році жодні роботи на суму близько 5 тисяч грн не проводилися.

“Коли ми почули, що нашу дорогу будуть ремонтувати ми раділи всією громадою. Я це оголосила людям, але потім все затихло. Коли я поїхала (ред. відбувалося до війни) в обласну адміністрацію, то мені сказали, що ваші кошти пішли на програму президента “Велике будівництво” і їх вклали у ремонт дороги Н-18 Івано-Франківськ — Тернопіль. Я кажу: “А наше село?” — “Вам ми обов’язково зробимо”. Гарно зі мною поговорили і все”— розповіла староста села.

Чому дорогу не відремонтували? І куди поділись мільйони, які були на неї “розписані”? Щоб з’ясувати це, Інформатор подав кілька інформаційних запитів: в ДП “Дороги Прикарпаття”, в Івано-Франківську ОДА та до ТОВ “Автомагістраль-Захід”.

Відповідь надали лише в державному підприємстві, де зазначили, що на замовлення ДП “Дороги Прикарпаття” у 2019 році підрядними організаціями виконано роботи з виготовлення проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи проєктно-кошторисної документації на загальну суму 138, 646 тисяч гривень.

Також у 2020 році на замовлення ДП “Дороги Прикарпаття” підрядною організацією виконано роботи на суму 4 880 грн. Виконано роботи з розпушування конструктивних шарів дорожнього одягу з використанням навісної дорожньої фрези 223,38 кв. м.

Відповідь ДП “Дороги Прикарпаття” щодо ремонту дороги Тлумач-Бортники

І, як свідчать дані єдиного вебпорталу використання публічних коштів, дані роботи дійсно були оплачені: 

Скрін про оплату виконаних робіт на суму 4 880 грн

Інших робіт на даній дорозі не проводили. А запланованого капітального ремонту не було. Причина — недофінансування, запевнили Інформатора під час особистої розмови у ДП “Дороги Прикарпаття”.

“Навіть якщо компанія виграє тендер, це не означає, що його реалізують, бо, як правило, грошей в той час немає, тендер оголошується на перспективу. Уряд виділяє кошти вже на готові об’єкти, а цю дорогу треба робити з нуля. Відповідно — на неї треба багато коштів, яких не завжди вистачає. Так, дорога Тлумач-Бортники погана, але є в десять разів гірші дороги. І їх також треба ремонтувати, а в уряду немає на них грошей. Тому на цю дорогу, як і на більшість доріг, на жаль, не вистачає коштів. Скажу більше — уряд забрав графу з державного бюджету “Дорожнє утримання місцевих доріг”. 2020 рік був поганий по фінансуванню”, — розповів заступник керівника по загальних питаннях ДП “Дороги Прикарпаття”  Михайло Якимчук.

Каміння і власні сили

Минулого року перед різдвяними святами Галина Слободян звернулася до міського голови Тлумача з проханням допомогти у підсипці дороги, бо були сильні вибоїни.

“Там такі вибоїни були, що машини плавали. Такі ями були, що мене цілу можна було сховати. Там дуже страшно їхати”, — поділилася місцева мешканка Бортників.

Міський голова Тлумача Ігор Петрук посприяв: громаді села надали білий камінь та техніку для роботи безкоштовно. Відтак камінням засипали найбільші вибоїни.

Наразі дорога Тлумач-Бортники залишається в аварійному стані. Місцеві мешканці на чолі зі старостою села час від часу підсипають її камінням, власними силами латають ями, але цього недостатньо — дорога потребує капітального ремонту.

Скрін з допису старости села Бортників про частковий ямковий ремонт, який робили місцеві мешканці села

Так, у квітні цього року місцеві власними силами зробили частковий ямковий ремонт центральної дороги у селі, яка, власне, і є частиною дороги Тлумач-Бортники.

Місцеві мешканці Бортників ремонтують дорогу власними силами.
Джерело фото: фейсбук сторінка Галини Слободян

Інформатор разом із мешканцями села просить місцеву владу звернути увагу на стан даної дороги та допомогти з її відновленням, хоча б частковим.

Читайте також: Більше не “секретні”: громаді Тлумача відкрили доступ до документів

Христина П’ятнюк 

Артем Барабаш 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

https://t.me/if_informator

Нагору