Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Сміттєві гори “покинули” вулицю Височана у Франківську… та чи надовго?

На початку червня Інформатор звернув увагу на сміттєвий колапс майже в центрі міста.  Вулиця Височана стала імпровізованим “полігоном” для будівельного сміття та домашнього непотребу, серед яких оселилась зграя щурів. Відтоді ми щотижня перевіряли стан смітників й тепер можемо полегшено зітхнути — зараз там нарешті чисто. Проте є і ложка дьогтю в бочці меду — засмічення почалось знову.

Пише Інформатор.

Спершу нагадаємо, що сміттєвий колапс загрожував одразу двом смітникам на вулиці — це на території самого ЖК та за його межами. Будівельне сміття викидали і туди, і туди.

Першим очистили той, що знаходиться на території житлового комплексу. За виконання такої роботи взялась місцева ЖЕО.

Фото за 12 червня

Інформатору вдалось поспілкуватися в приватній розмові з двірниками та майстром ЖЕКу. Діляться, що будівельне сміття прибирати не мали, за його вивіз відповідальні самі ж майстри з ремонту або мешканці, проте хтось постійного приносить його сюди. Деколи й можливості прибрати не мають, бо воно є важким та великогабаритним.

Після першої публікації 12 червня, ми знову навідались для перевірки смітника й були приємно здивовані — будівельного сміття немає.

Фото за 20 червня

Й така позитивна динаміка триває й надалі, що, безумовно, дуже тішить. Фото нижче зроблене сьогодні зранку, 29 червня:

Фото за 29 червня

А ось шлях до “свободи” від сміття тривав довше для стихійного сміттєзвалища номер 2. Після підвищеного контролю за смітником на території ЖК, деякі франківці почали “використовувати” саме друге, щоб далеко не ходити. Далі зміни можете побачити на фото:

Фото за 12 червня

Фото за 20 червня

На землю поруч з контейнерами з побутовим сміттям почали викидали душові кабінки, старі дивани, скло, ящики з-під пакування, пінопласт, мішки з будівельними відходами. Тоді на Височана приїхав й міський голова під час велоінспекції, а його заступник Михайло Смушак пообіцяв, що сміття приберуть, але містяни не мають викидати великогабаритне сміття в контейнери для побутових відходів.

Цього четверга, 27 червня, ліквідація стихійного сміттєзвалища й дійсно почалась:

Результат журналісти Інформатора побачили сьогодні зранку 29 червня:

“Гір” будівельного сміття та домашнього непотребу вже немає, щоправда, хтось досі дотримується “традиції” шкодити власному місту та природі. Перший шматок пінопласту й дбайливо залишені будівельні рукавички вже тут як тут.

Що ж, наразі мешканці міста й вулиці Височана мають всі можливості, щоб підтримувати чистоту поблизу своїх осель. Обидва смітники очистили від куп великогабаритного сміття. Чи пройдуть містяни “тест” на свідомість, дізнаємось згодом після чергової інспекції.

Нагадаємо, що у Франківську утилізувати великогабаритне та будівельне сміття можна за адресою вул. Максимовича,11 з понеділка по п`ятницю: з 8-00 год. до 18-00 год., в суботу : з 8-00 год. до 14-00 год., у неділю – вихідний день. 

Вартість прийому відходів:
1. Ремонтні відходи- 249,00 грн./тонна.
2. Великогабаритні відходи- 715,00 грн./тонна.
3. Змішані будівельно-ремонтні відходи- 715,00 грн./тонна.

Для франківців, що живуть на території, які обслуговується ПрАТ «АТП-0928», діють інші тарифи:

1. Великогабаритні відходи- 60 кг на одну особу/рік- безкоштовно.
2. Ремонтні відходи- 88 кг на одну особу/рік- безкоштовно.
3. Картон, папір, скло, метал, ПЕТ-пляшки- безкоштовно.

Вивезти сміття лишень потрібно самостійно з приватних домоволодінь чи квартир багатоповерхівок. Звертатися можна за телефонами  (068) 721 95 77 та (050) 047 89 06.

Дарія Нагорна

Читати також: Три тендери й навіть не вивезли: благоустрій кладовища у Марківцях обійшовся громаді у чималу суму

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору