Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Летючі” гості Станиславова: як запускали гігантську повіряну кулю у ХХ ст.

Перший авіаційний політ над Станиславом відбувся 21 липня 1912 р., але ще до цієї знаменної дати мешканці міста проявляли жвавий інтерес до повітроплавання, зокрема до польотів на повітряній кулі.

В липні 1901 р. в теперішньому Івано-Франківську запустили  гігантську повітряну кулю, розміром “як купол на магістраті”.  Детальніше про цю знаменну подію і не тільки читайте у матеріалі.

Інформатор продовжує досліджувати історію міста спираючись на книгу “Життєпис Івано-Франківська”, автори – Роман Діда, Володимир Устинський.

Очевидцями цієї події були близько сотні містян. Куля піднялася на висоту близько трьох метрів, полетіла, але незабаром заплуталася й загорілась. Пожежу ліквідували без допомоги рятувальників і її обережно стягнули до землі.

Джерело фотографії “Запуск повітряної кулі у ХХ ст.” інформаційна агенція “Курс”

У 1909 році місцева газета “Кур’єр станиславівський”  присвятила повітроплаванню розлогу статтю. “Аеронавти розділилися на два табори, – говорилося в ній. – Одні стверджують, що майбутнє – за керованими повітряними кулями, а інші вважають, що розв’язання проблеми слід шукати в машинах, які літають без куль і є значно важчими за повітря. В будь-якому разі вже недалека та хвилина, коли здійсниться мрія людства про польоти. Але коли ж вона настане?”

14 березня 1909 р. в залі міського театру (нині Обласна філармонія) професор Блаут провів лекцію на тему “Найновіші прилади для літання”. Цей захід викликав величезне зацікавлення в місцевої публіки. Майже всі місця в залі були зайняті.

Попри складність матеріалу, він доступно описав тодішній стан аеронавтики, тож лекція була доступною для всіх. Дохід від неї спрямували на ремонт театральної зали. 

Ще одна “повітряна” подія відбулася в міському театрі в лютому 1910 р. Тоді проходила японська редута (костюмований бал) з цікавою програмою. Під час заходу над театральною залою кружляла мініатюрна повітряна куля Зеппеліна, яка викликала справжній захват у всіх гостей.

Джерело фотографії група в фейсбук “Ретро Станиславів”

Навесні 1909 р. до міста мав прибути відомий аеронавт з Відня австрійський капітан Гінтештойсер і продемонструвати на Діброві злітання повітряної кулі, проте подія так і не відбулася.

Зате в листопаді 1913 р. під Станіславовом опинилися аж два французькі аеронавти.

В селі Вовчинець приземлилася повітряна куля, з якої вийшли два мандрівники – Еміль Дюбонне і Уелбі Журдон. Вони розповіли, що вилетіли з Парижа, з метою пролетіти 2400 км і поставити рекорд відстані, подоланій на повітряній кулі. Під Станиславовом французи побачили густий туман, подумали, що наближаються до моря і спустилися на землю.

Винуватцями такої дезорієнтації стали електричні лампи на станиславському вокзалі, які французи сприйняли за морські маяки. Вони думали, що перебувають в околицях Одеси. 

Після пригоди поліція ще два дні з’ясовувала, чи вони часом не були шпигунами. В “повітряних” гостей не знайшли нічого підозрілого, тож їх  відпустили.

Подібні випадки були зовсім не рідкістю в ті часи, адже вважалося, що найскладніше у польотах на повітряній кулі – це орієнтування на місцевості й контроль над силою і напрямком вітру.

Повітряний спорт у ті часи вважали справою романтиків і відчайдушних сміливців. Тодішня преса писала: “Повітроплавець немає іншого мотору, крім вітру. Тож, він мусить вивчати вітер, його природу й наслідки. Такий мандрівник завжди наражається на несподіванки, він не має часу дискутувати ні з самим собою, ні з вітром. Треба добре розуміти, коли маєш справу зі звичайним подмухом, а коли насувається ураган, щоб вчасно уникнути небезпеки”.

Дана історична стаття написана за матеріалами Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України “Станиславівські оголошення: про повітряні кулі й летючих гостей старого міста”.

Читати також: зрадник чи патріот міста: що відомо про найпопулярнішого мера Станіславова.

Тетяна Сарай 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору