Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Операція тривала 3 години: франківцю видалили грижу

Операція тривала 3 години: франківцю видалили грижу

Днями в хірургічному відділенні ЦМКЛ провели надскладну операцію франківцю. У чоловіка була грижа, яка через надлишкову вагу – 230 кг становила небезпеку для життя.

Повідомляє Інформатор 

Як зазначали на сторінці медзакладу у 2020 році у пацієнта була зупинка серця і він пережив клінічну смерть.

Через надлишкову вагу франківські лікарі стикнулись із величезними ризиками й складністю проведення оперативного втручання з видалення защемленої грижі.

Грижа у чоловіка почала рости десь два роки тому. Спочатку була незначна гулька на животі. Пацієнт не надав цьому значення, але згодом вона ставала твердіша.

Каже, що звертався до лікарів та в інші медзаклади, де діагностували грижу і сказали, що з нею живуть.

“Мені її вправляли й на той момент біль вщухла. Але дискомфорт був завжди: я не міг лежати на животі чи на спині, починалися болі, які знімав за допомогою препаратів”, – ділиться спогадами пацієнт.

Защемило грижу чоловікові ще 18 червня. Швидкою медичною допомогою його відвезли в інший медзаклад:

“Там мені сказали, що нема защемлення. Хоча в мене була блювота, вздуття, загальна слабкість. Тому виписали таблетки. Я нічого не їв два дні. Мене почав сильно боліти живіт. Прийняв знову знеболювальні, допомогло. Але на наступний день мені стало дуже погано”.

Далі – потрапив в ЦМКЛ. Тут у хірургічному відділенні зібрався консиліум лікарів, на якому було прийнято рішення провести негайне оперативне втручання. Близько трьох годин  пацієнтом активно працював лікар-анестезіолог.

Пану Роману (пацієнт) провели спіно-епідоральну анестезію. За словами лікаря-анестезіолога Олександра Степаненка складність полягала в тому, що технічно це зробити тяжко через надлишкову вагу, оскільки внаслідок значної жирової клітковини ідентифікація міжхребетних просторів була майже неможлива.

З допомогою сучасної апаратури під УЗД-навігацією медики ідентифікували проміжок, який був потрібен для знеболення і провели постановку епідурального катетера, що дало можливість дозувати анестетик та “відключити” тільки черевну порожнину. Були ризики з проведенням загальної анестезії через серцеву хворобу пацієнта, надлишкову вагу, внаслідок чого він уже переживав клінічну смерть.

Непроведення оперативного втручання загрожувало життю пацієнта. Операція розпочалась о 23:00 і тривала 3 години до 2:00.

Зараз пацієнт добре себе почуває. Вже успішно виписаний з ЦМКЛ.

Ділиться пережитим, адже під час операції він перебував у свідомості:

“Мені дуже сподобалось ставлення і робота лікарів, я навіть розповідав їм різні анекдоти про москалів та ше й допомагав контролювати свої показники”.

Інформатор бажає пану Роману міцного здоров’я.

Читайте також: Медогляд школярів: поради Надвірнянського педіатра

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору